Steun nodig voor Zuid-Sudanese moedermeisjes in Ugandese opvangkampen

5 maart 2014

In opvangkampen in Uganda nemen Zuid-Sudanese vluchtelingenmeisjes massaal de rol van moeder op zich voor hun jongere broertjes en zusjes. Veel kinderen zijn in de chaos van de aanzwellende vluchtelingenstromen gescheiden van hun ouders. Voor de moedermeisjes in de Ugandese vluchtelingenkampen is extra steun nodig om ze te behoeden voor tienerzwangerschappen en een leven zonder opleiding.

“Mijn vader en moeder waren weg toen het schieten begon. We wilden thuisblijven en op onze ouders wachten, maar toen hoorden we mensen gillen. Ik heb een paar spullen gepakt en ben met mijn broertjes weggevlucht.”
Emma (16) en haar broertjes zijn nu al een maand in opvangkamp Baratuku in Noord-Uganda. Ze weten niet of ze hun ouders ooit zullen terugzien.
Emma heeft geen idee waar haar moeder is, dus moedert zij over haar broertjes. Ze kookt en haalt water en houdt ze een beetje in de gaten.
Kathryn (17) heeft een vergelijkbaar verhaal. Zij vluchtte zonder aar ouders met haar drie broertjes de grens over. “Ik moet moeder voor ze zijn totdat ik mijn ma heb gevonden”, zegt ze.

Veel te jong
Volgens de laatste cijfers van de VN leven er nu bijna 47.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen in de Ugandese Adjumani-regio. De opvangkampen zijn overvol en als de seizoensregens beginnen, is de kans op overstromingen levensgroot in de laag gelegen kampen.

Het merendeel van de vluchtelingen in Uganda bestaat uit kinderen en tieners. De meisjes zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes. Ze koken, zoeken brandhout, staan om 5 uur ’s ochtends in de rij voor water en bezwijken bijna onder de zorgtaken waarvoor ze eigenlijk veel te jong zijn. En het einde is nog lang niet in zicht. Plan verwacht dat het nog minimaal een jaar, zo niet twee jaar kan duren voordat de vluchtelingen weer veilig naar huis kunnen. Lange-termijnmaatregelen zijn dus hard nodig om de situatie in de opvangkampen leefbaar te maken.

Geen goede plek
Plan doet dus alles wat mogelijk is om de vluchtelingen te steunen. Onderwijs voor de kinderen is daarbij een van de prioriteiten, net als het creëren van veilige plekken waar ze kunnen spelen en opvang krijgen. Maar Plan zorgt ook voor veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, zeep, jerrycans en keukensets. Voor de moedermeisjes maken al deze initiatieven hun werk een beetje gemakkelijker, maar de grootste zorg blijft. “Ik droomde laatst dat ik mijn moeder had gevonden”, vertelt Kathryn. “Ik was zo ontzettend gelukkig! Maar toen werd ik wakker. Zonder mijn moeder is niks leuk. Ik wil op een goede plek zijn, en dit is geen goede plek….”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind