Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Spelen om te helen

28 november 2013

In de Filipijnen kampen tienduizenden kinderen met de gevolgen van orkaan Haiyan. Ze hebben dierbaren verloren, zijn hun huis kwijt en ze zijn getuige geweest van dood en destructie. Bij alle schade die de orkaan heeft veroorzaakt, is de emotionele schade voor de kinderen misschien wel het grootste.

Plan heeft daarom in het zwaar getroffen provincie Leyte een aantal kindvriendelijke ruimtes geopend, vlakbij distributiepunten van noodhulpgoederen. Op deze plekken kunnen kinderen spelen, tekenen, groepsspelletjes doen, leren en vertellen over wat ze hebben meegemaakt op een plek waar ze zich veilig voelen. Want spelen helpt kinderen om te helen van traumatische ervaringen.

Wederopbouwprogramma
Het noodhulpprogramma van Plan gaat ondertussen onverminderd door. Met voedselpakketen, shelterkits (tentdoek, touw en matrasjes), kits voor veilig drinkwater, hygiënekits (onder meer zeep, tandpasta, tandenborstels en maandverband), dekens en familietenten wil Plan minstens 250.000 mensen, onder wie ruim 100.000 kinderen, door de eerste weken heen helpen. Maar Plan maakt ook al plannen voor de wederopbouw. In samenwerking met de Filipijnse autoriteiten bereid Plan een vijfjarig wederopbouwprogramma voor waarin huizen en scholen worden hersteld en mensen weer de kans krijgen in hun levensonderhoud te voorzien.
Plan heeft voor dit wederopbouwprogramma opnieuw een wereldwijde oproep gedaan voor extra fondsen.

Geen verloren generatie
“We moeten er samen voor zorgen dat de bevolking van de Filipijnen straks weer op eigen benen kan staan”, zegt Nigel Chapman, CEO van Plan International. “Met lange-termijnhulp moeten we ze in staat stellen hun leven weer op te bouwen. Daarbij zetten we alles op alles om de kinderen te beschermen en te voorkomen dat ze door deze vreselijke ramp opgroeien als verloren generatie.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.