Riksja Challenge voor meisjes in India

2 april 2015

Alexandra Kloos (29) en Frank Beunk (31) uit Utrecht vertrekken vandaag naar India voor de internationale Riksja Challenge, een reis van 1000 kilometer in een versierde tuk tuk. Alexandra en Frank hebben van hun Riksja Challenge ook een sponsorrace gemaakt. Voor iedere kilometer van hun reis, die start in Trivandrum en eindigt in Goa, doneren zij €1 aan het werk van Plan voor meisjes in India.

Tuktuktocht door India1Na het zien van de documentaire ‘India’s Daughter’ over de schokkende groepsverkrachting en dood van de Indiase studente Jioty Singh in Delhi in 2012, besloten Alexandra en Frank om hun avontuurlijke vakantie ook ten goede te laten komen aan meisjes in India. Zij startten een actie op het crowdfunding-platform Pifworld, waar mensen kilometers van hun reis kunnen ‘kopen’.
Alle donaties op https://www.pifworld.com/en/people/frankbeunk/21219 komen ten goede aan het programma ‘Let Girls Be Born’, dat Indiase meisjes beschermt en de kans geeft geboren te worden.

500.000 meisjes

In India dreigt een ernstig tekort aan meisjes, omdat er steeds minder meisjes worden geboren. De oorzaak ligt in de Indiase cultuur en traditie, die nog steeds bepalen dat meisjes minder waard zijn dan jongens. Ouders willen dus liever een zoon en nemen op basis van de echo niet zelden de beslissing om een nog ongeboren dochter te laten aborteren. Ieder jaar worden zo’n 500.000 meisjes hierdoor niet geboren.

Tuktuktocht door India3 201204-IND-158-lprPlan werkt in het kader van het Let Girls Be Born-programma aan een fundamentele mentaliteitsverandering in de Indiase samenleving. Plan voert lobby voor de rechten van meisjes, leert jonge ouders zich te weren tegen de sociale druk om een zoon te krijgen, zet groepen op voor belangenbehartiging van meisjes, organiseert voorlichtings- en bewustwordingscampagnes voor onder meer ouders, ambtenaren en artsen en gaat coalities aan met andere maatschappelijke organisaties en lokale overheden. Selectieve abortus is verboden in India, maar de wet wordt niet of nauwelijks gehandhaafd. Plan voert dus ook lobby voor handhaving van de wet.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind