Reisadvies Negatief: indrukwekkend bezoek aan Plan-projecten in Nepal

28 augustus 2013

Het KRO-programma Reisadvies Negatief sluit het seizoen af met een indrukwekkend bezoek aan projecten van Plan in Nepal. De laatste aflevering van dit bijzondere reisprogramma is komende zondag (1 september) te zien om 19.25 uur op Nederland 3. Net als in andere ontwikkelingslanden, worden ook Nepalese meisjes stelselmatig gediscrimineerd en achtergesteld. Maar in Nepal komt daar nog een extra complicerende factor bij: het kastensysteem. Meisjes die tot de lage kasten behoren – of nog erger: kasteloos zijn – hebben weinig tot geen rechten. Presentator Sander de Kramer gaat in Reisadvies Negatief in gesprek met deze meisjes, die in hun land op geen enkel recht kunnen rekenen. Ze hebben geen geboortebewijs, ze mogen niet naar school omdat ze moeten werken of mee moeten helpen met het huishouden en ze lopen het risico uitgehuwelijkt te worden of verkocht.

Positieve wending

Reisadvies Negatief schildert een realistisch beeld van de moeilijke situatie van meisjes in Nepal. Maar het laat ook zien dat meisjes en jonge vrouwen hun leven met steun van Plan een positieve wending kunnen geven. Meisjes als Sapona (17), bijvoorbeeld, die het samen met 145 andere vrouwen en onder leiding van Plan voor elkaar heeft gekregen dat er een goed en veilig drinkwatersysteem is aangelegd in hun dorp. Of Tika (15) die in gesprek gaat met haar buurvrouw om haar ervan te overtuigen dat ze haar dochter Sunita naar school moet laten gaan, in plaats van haar te laten werken op het land. Suman (33) vertelt hoe haar leven dankzij Plan is veranderd: van huisslaaf naar zelfstandige vrouw die zelf voor haar drie kinderen kan zorgen.

Tijdens zijn reis door Nepal wordt Sander vergezeld door de Nepalese studente journalistiek Shweta (22), die ook blogt voor Plan Nederland over de situatie van meisjes in Nepal.

Uitzending gemist? Bekijk hem hier! De herhaling vindt plaats op dinsdag 3 september 2013 om 11.00 uur op Nederland 2.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind