Plan veroordeelt het inzetten van kindsoldaten in Zuid-Sudan

21 januari 2014

Plan maakt zich grote zorgen over de kindsoldaten die worden ingezet in het gewapende conflict in Zuid-Sudan. Het ronselen van kinderen voor oorlogshandelingen is in strijd met internationale mensenrechtenverdragen en onacceptabel.

Gyan Adhikari, directeur van Plan in Zuid-Sudan, sprak zich vandaag in de meest krachtige bewoordingen uit over de inzet van kindsoldaten door de strijdende partijen: “We veroordelen deze schandelijke praktijk en roepen de verantwoordelijken op geen kinderen in te zetten in hun strijd. Kinderen zijn extreem kwetsbaar in een oorlog. Ze moeten worden beschermd tegen alle mogelijke negatieve fysieke en emotionele effecten daarvan.”
Plan eist onmiddellijke demobilisatie van alle kindsoldaten in Zuid-Sudan. Ook in de Zuid-Sudanese wet is het verboden personen jonger dan 18 jaar te rekruteren voor een gewapend conflict.

‘Stad van vluchtelingen’
De strijd in Zuid-Sudan tussen de Dinka-troepen van president Salva Kiir en de gewapende Nuer-milities die loyaal zijn aan voormalig vice-president Riek Machar, eist steeds meer slachtoffers. Duizenden mensen zijn omgekomen en ruim een half miljoen Zuid-Sudanezen zijn op de vlucht voor het geweld. Naar schatting 490.000 mensen zijn naar andere delen van het land getrokken; zo’n 83.000 mensen zijn de grens overgestoken, vooral naar Uganda. Op de VN-bases in Zuid-Sudan hebben meer dan 65.000 vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht, de meesten in Malakal en de hoofdstad Juba.

Onder meer in Awerial County in de Zuid-Sudanese deelstaat Lakes arriveren dagelijks duizenden nieuwe vluchtelingen. Rond het dorp Mingkamman aan de westoever van de Nijl is een tijdelijke ‘stad van vluchtelingen’ ontstaan, waar organisaties als Plan noodhulp op poten zetten.
Plan zorgt onder meer voor voedsel en de aanvoer van veilig drinkwater en werkt aan een uitgebreider hulpprogramma. Plan heeft daarvoor een wereldwijde noodhulpoproep gedaan voor extra fondsen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind