Plan treft maatregelen tegen verspreiding zika-virus

1 februari 2016

Plan maakt zich grote zorgen over de snelle verspreiding van het zika-virus, dat inmiddels in 24 landen in Latijns-Amerika en het Caribische gebied is aangetroffen. Plan treft maatregelen om de uitbraak in te dammen, zoals goede voorlichting, het vernietigen van broedplaatsen van de muggen die het virus verspreiden, en met vissen die muggenlarven eten. De WHO heeft het oprukkende zika-virus uitgeroepen tot internationale noodsituatie.

Zika VirusHet zika-virus wordt in verband gebracht met honderden baby’s die werden geboren met microcephaly, een te kleine schedel, nadat hun moeder tijdens de zwangerschap was besmet met het virus. Er is nog geen vaccin en geen medicatie tegen zika.

WB Zika-virus 010216 201507-SLV-02-lprMuggenbestrijding

“Goede voorlichting is heel erg belangrijk”, zegt Raul Rodrigues Choto, rampenresponsmanager van Plan in Latijns-Amerika. “Mensen moeten weten wat ze zelf kunnen doen om besmetting te voorkomen.” Plan werkt samen met overheden om verspreiding van zika tegen te gaan. Het gaat daarbij vooral om bestrijding van de muggen die het virus verspreiden, zoals voorlichting over muggenbestrijding, distributie van veilige, muggenvrije watercontainers en het opruimen en schoonmaken van emmers, flessen, en andere plekken waar muggen hun eitjes leggen. In El Salvador zet Plan in poelen en plassen vissoorten uit die muggenlarven eten.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!