Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Plan steunt brandbrief aan Tweede Kamer over begroting

 • 3 oktober 2016

Beste leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal,

Wij leven in een turbulente tijd. Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van Europa zitten miljoenen mensen vaak uitzichtloos vast in vluchtelingenkampen. Als gevolg van klimaatverandering zijn er steeds vaker natuurrampen en raken steeds meer mensen op drift vanwege langere en intensere droogte.

Door globalisering is iedereen onlosmakelijk met elkaar verbonden: Nederland is niet immuun voor wat zich over de grens afspeelt. De vele mensen die de laatste tijd op de vlucht zijn geslagen en onder andere naar Nederland kwamen, laten zien hoe de uitzichtloosheid dichtbij komt. Nederland doet er juist nú goed aan om de grondoorzaken van instabiliteit – waardoor miljoenen mensen op de vlucht slaan – aan te pakken. De keuze van het Kabinet om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voort te zetten, is daarom onverdedigbaar. Temeer omdat de meerderheid van de Nederlanders ontwikkelingssamenwerking nog steeds een warm hart toedraagt.

“Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van Europa zitten miljoenen mensen vaak uitzichtloos vast in vluchtelingenkampen.”

Ontwikkelingssamenwerking draagt concreet bij aan het bieden van hoop en perspectief op een menswaardig bestaan. Er zijn indrukwekkende successen geboekt in de bestrijding van armoede: het aantal mensen dat met ongeveer 1 euro per dag moet rondkomen is gehalveerd, meer kinderen -en vooral meisjes- gaan naar de basisschool en veel minder vrouwen overlijden in het kraambed. We mogen trots zijn op de ontwikkelingssuccessen van de afgelopen jaren, want ze zijn mede mogelijk gemaakt door Nederlandse investeringen in ontwikkelingssamenwerking.

Door de gecombineerde inzet op ontwikkelingssamenwerking, vrede en veiligheid heeft Nederland een plek weten te bemachtigen in de VN Veiligheidsraad. De verhoging van het defensiebudget in 2017 laat zien dat het ons menens is. Maar het is hoog tijd dat Nederland ook haar bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking op het niveau brengt dat nodig is om echt bij te dragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit wereldwijd.

Ontwikkelingssamenwerking is niet alleen van belang om mensen in nood elders te helpen en hen een beter toekomstperspectief te geven, het is inmiddels ook duidelijk dat de komst van grote aantallen vluchtelingen tot maatschappelijke spanningen leidt op het Europese continent. Het wegnemen van de grondoorzaken van conflict, armoede en uitsluiting is ook goed voor Nederland. Investeren in de regio pakt niet alleen de grondoorzaken aan, maar het is uiteindelijk ook goedkoper en efficiënter dan symptoombestrijding.

Wij roepen u daarom op de trend van bezuinigen te doorbreken en het ontwikkelingsbudget met €500 miljoen op te hogen. Wij vragen u de extra middelen aan te wenden voor een intensivering van de Nederlandse inzet voor noodhulp, wederopbouw, verzoening, vredesopbouw, bestrijding van corruptie, het bevorderen van democratische samenlevingen en veiligstellen van noodzakelijke basisvoorzieningen. Daarmee kan een einde gemaakt worden aan het steeds verder korten op ontwikkelingssamenwerking, die tijdens de kabinetten Rutte I en II structureel meer dan €2 miljard bedragen, terwijl door dit kabinet ten behoeve de asielkosten ook een flink beslag is gelegd op toekomstig ontwikkelingsbudget. Dankzij de meevallers op de begroting hebben we nu de middelen om er iets aan te doen.

U heeft als volksvertegenwoordiger de verantwoordelijkheid op lange termijn bij te dragen aan veiligheid en stabiliteit in de wereld én in Nederland. Alleen zo kunnen we een wereld met steeds meer ongelijkheid en vluchtelingenstromen voorkomen. Investeren in de aanpak van de grondoorzaken die mensen doen vluchten, waaronder honger, armoede, ongelijkheid, onveiligheid en oorlog is daarbij onontbeerlijk. Nog meer bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is onverantwoord.

Met vriendelijke groet,

 1. Bart Romijn, Partos
 2. Ruud van den Hurk, Action Aid
 3. Geert Hendriks, ADRA
 4. Roeland Monasch, Aflatoun
 5. Jeroen van der Sommen, Akvo
 6. Patricia Vermeulen, Amref
 7. Sjef Ernes, Aqua for All
 8. Daniëlle Hirsch, Both Ends
 9. Hanja Holm en Michiel Huisman, Butterfly Works
 10. Ebe Brons, Centre for Safety and Development
 11. Pieter de Vente, CNV Internationaal
 12. Tom van der Veer, Connect International
 13. Kees Zevenbergen, Cordaid
 14. Aloys van Rest, Defence for Children
 15. Michel Gend, Dorcas
 16. Lyle Muns, Dwars
 17. Ewald Wermuth, ECDPM
 18. Ron Rijnbende, Edukans
 19. Neera van der Geest, FairClimateFund
 20. Arjen Berkvens, FMS
 21. Henk Holtslag, free lance adviseur
 22. Evelien Hölsken, Free A Girl
 23. Joke Muylwijk, Gender and Water Alliance
 24. Rian Fokker, Heifer
 25. Evelijne Bruning, The Hunger Project
 26. Luuk-Jan Boon, I+solutions
 27. Marinus Verweij, ICCO-Cooperation
 28. Mathijs Euwema, ICDI
 29. Ronald Messelink, ICS
 30. Edith van Walsum, ILEIA
 31. Coenraad Krijger, IUCN NL
 32. Inge Hutter, ISS
 33. Marc Schneiders, Koninklijk Instituut voor de Tropen
 34. Mirjam van Reisen, Leiden en Tilburg University
 35. Kees van den Broek, Lilianefonds
 36. Joke le Poole, Max Foundation
 37. Guus Paardekooper, MCNV
 38. Jeroen Goosen, Mensen met een Missie
 39. Frank van Steenbergen, MetaMeta
 40. Gijs de Vries, Nederlandse Rode Kruis
 41. Ylse van der Schoot, North Star Alliance
 42. Farah Karimi, Oxfam Novib
 43. Erik Boerrigter, Partin
 44. Freek Landmeter, Pax
 45. Monique van ’t Hek, Plan Nederland
 46. Henk Jochemsen, Prisma
 47. Paul Hoebink, Radboud Universiteit
 48. Leo Visser, Red een Kind
 49. Ton Coenen, Rutgers
 50. Michel Richter, SPARK
 51. Ariette Brouwer, Simavi
 52. Allert van den Ham, SNV
 53. David Renkema, Stichting Oikos
 54. Marc Vooges, Sympany
 55. Albert-Jaap van Santbrink, Terre des Hommes
 56. Sasja Bökkerink, Unicef
 57. Han de Groot, UTZ Certified
 58. Joyeeta Gupta, Universiteit van Amsterdam
 59. Pepijn van Dijk, VSO
 60. Jacqueline Barendse, Waste
 61. Nelke Manders, Wemos
 62. Inge Prenger, Wereldkinderen
 63. Edith van der Spruit, Wo=Men
 64. Annemiek Jenniskens, Women for Water Partnership (WfWP)
 65. Maria Bobenrieth, Women Win
 66. Jan Lock, Woord en Daad
 67. Wiebe Bijker, WOTRO
 68. Derk Vermeer, ZOA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.