Plan-rapport: gehandicapte kinderen krijgen vaak niet de kans om naar school te gaan

2 december 2013

Anang (11) uit Rembang, Indonesië is meervoudig gehandicapt. Hij ziet nauwelijks, hoort slecht en kan bijna niet lopen. Jarenlang moest zijn moeder hem naar school dragen, maar inmiddels heeft hij een rolstoel en doet hij het goed in groep 8. Hij krijgt extra ondersteuning van de leerkrachten en zijn klasgenoten helpen ook. Ze duwen zijn rolstoel, gaan met hem naar de wc en doen samen huiswerk. Anang is een uitzondering. Want gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden krijgen vaak niet de kans om naar school te gaan. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Include Us!’, dat Plan publiceert op de Internationale Dag van het Gehandicapte Kind (3 december).

Het rapport van Plan is gebaseerd op een vergelijkend onderzoek onder 1,4 miljoen Plan-sponsorkinderen in 30 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan voerde het onderzoek uit in samenwerking met de London School of Hygiene and Tropical Medicine. De uitkomsten van het onderzoek geven reden tot zorg. Zo wordt duidelijk dat de kans op onderwijs voor gehandicapte kinderen tot tien keer kleiner is dan voor kinderen zonder een handicap. En als ze naar school gaan, lopen zij vaak erg achter. Gehandicapte kinderen lopen bovendien een veel groter risico op ondervoeding en ernstige ziektes en ze krijgen minder medische zorg dan kinderen zonder een handicap.

Eerlijke start
Wereldwijd zijn er zo’n 150 miljoen gehandicapte kinderen die dagelijks moeten dealen met slechte gezondheid, discriminatie en uitsluiting”, zegt Plan-onderzoeker Iva Tanku. “Als ze dan ook nog onderwijs mislopen, zijn hun toekomstmogelijkheden wel heel beperkt. Hun kans op werk is nihil en de kans op levenslange armoede is groot. Het is dus essentieel om gehandicapte kinderen dezelfde kansen en mogelijkheden te geven als kinderen zonder een handicap, zodat ze een eerlijke start krijgen en het beste van hun leven kunnen maken.”

Plan gebruikt de informatie uit het onderzoek om de eigen programma’s en die van andere organisaties nog beter af te stemmen op de specifieke behoeften van gehandicapte kinderen.

Include us! A study of disability among Plan International’s sponsored children

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind