Plan Nederland wint prijs voor beste leermoment in ontwikkelingssamenwerking 2013

16 oktober 2013

16 oktober 2013

Plan Nederland heeft de prijs gewonnen voor het beste leermoment in ontwikkelingssamenwerking 2013 met een project in Nepal, waarin vrouwengroepen werden ondersteund bij het opzetten van spaar- en leengroepen in samenwerking met een bank.

De nieuwe aanpak van het project, waarbij de vrouwengroepen werden gekoppeld aan een bank, kreeg een andere wending dan Plan in eerste instantie had beoogd. De bank bleek als commerciële partij namelijk niet het doel van het project te begrijpen of te bevorderen. De hieruit geleerde les is, dat het niet goed is om met maar één commerciële partij te werken, zonder te zorgen voor concurrentie van anderen. De doelgroep heeft dan immers betere onderhandelingsmogelijkheden. Ook blijkt dat het niet altijd eenvoudig is om een gezamenlijke doelstelling na te streven met een commerciële partij.
Uiteindelijk kreeg het project alsnog een positieve draai: de vrouwengroepen zijn er sterker van geworden en gaan nu zelf coöperaties oprichten, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van de bank.

De ontdekking van Amerika
Het project van Plan is een voorbeeld van een briljante mislukking: een fout die optreedt, ondanks goede voorbereiding, oprechte intenties en 100 procent inzet, en uiteindelijk toch meerwaarde oplevert.
Een van de mooiste cases van een briljante mislukking is ongetwijfeld de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus. Zijn plan was een snelle handelsroute naar India te vinden, maar die missie mislukte. In plaats daarvan stuitte hij op een in Europa nog onbekend continent: Amerika.

Dare to share!
De prijs voor het beste leermoment in ontwikkelingssamenwerking wordt uitgereikt door het Instituut voor Briljante Mislukkingen (een initiatief is van de ABN-Amro’s Dialogues House), in samenwerking met SPARK en de branchvereniging PARTOS voor Internationale Samenwerking in Nederland. Dit Instituut heeft als motto ‘ dare to share!’ en reikt de prijs uit om ondernemerschap te promoten, te leren van ervaringen en transparantie te bevorderen in de sector ontwikkelingssamenwerking.
Plan Nederland onderschrijft deze doelstellingen van harte en doet daarom ook mee. Het delen van fouten stimuleert immers transparantie, lerend vermogen en innovatiekracht en dat komt de kwaliteit van ontwikkelingssamenwerking alleen maar ten goede.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind