Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Plan: meer middelen nodig voor opvang Nigeriaanse vluchtelingen

Ruim 50.000 Nigerianen zijn op de vlucht voor het geweld van Boko Haram, de islamitische rebellen die in het noorden van het land een islamitische staat willen stichten. Plan steunt de vluchtelingen in opvangkampen in buurland Kameroen.

Fibi1 201502-CMR-09-lprHet tegenoffensief van het Nigeriaanse leger op de aanvallen van Boko Haram heeft de afgelopen maanden een escalatie van geweld veroorzaakt. Duizenden Nigerianen zijn naar Kameroen gevlucht en leven in opvangkampen. In Minawao, zo’n 130 kilometer van de Nigeriaanse grens, leven inmiddels 33.000 vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen. Fibi (15) is een van hen.

Rennen voor hun leven

Fibi vluchtte ruim een jaar geleden uit Nigeria toen haar dorp werd aangevallen door de islamitische rebellen. Zij en haar dorpsgenoten moesten rennen voor hun leven. Ze konden niets meenemen en arriveerden in Kameroen met als enig bezit de kleren die zij aanhadden. Ook in Minawao is Fibi nog vaak angstig. “Ik ben bang dat de oorlog ook hiernaartoe komt”, zegt ze.

Crisis

Fibi2 201502-CMR-13-lprIn Minawao steunt Plan vluchtelingenkinderen als Fibi met onderwijs, opvang in kindvriendelijke ruimtes, veilig drinkwater en voedsel. Plan draagt ook bij aan betere hygiëne in het kamp, met sanitaire voorzieningen en de distributie van hygiënekits en vuilnisbakken. Maar de situatie blijft zorgelijk. Plan waarschuwt dan ook dat er veel meer middelen nodig zijn om een dreigende humanitaire crisis te voorkomen.
Fibi: “We zijn dankbaar dat we overleven. We hebben te eten en te drinken, we krijgen les en er is een gezondheidspost. Maar het leven is moeilijk hier. Op school zitten we met 230 leerlingen in het klaslokaal. Water is zo schaars in het kamp dat we uren in de rij moeten staan en het wordt steeds moeilijker om aan voldoende voedsel te komen.”
En toch blijft Fibi plannen maken voor de toekomst. “Juist door alles wat ik hier zie en meemaak, ben ik vastbesloten dokter te worden. Ik zie zoveel zieke kinderen. Nu kan ik ze niet echt helpen, maar als ik later dokter ben, kan ik ze hopelijk beter maken.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.