Plan extra waakzaam om kinderhandel in de Filipijnen te voorkomen

Na orkaan Haiyan is Plan extra alert op kinderhandel in de Filipijnen. Het project ATIP (Anti Trafficking in Persons), waarin Plan en de Filipijnse overheid samenwerken om
mensenhandel te voorkomen en slachtoffers te steunen, is aangescherpt en voor twee jaar verlengd.

Child trafficking CPPR-2010-PHL-CPO23-03-lpr_0De ervaring leert namelijk dat de handel in kinderen en vrouwen vaak toeneemt na een ramp. Veel kinderen raken in de chaos van een ramp hun ouders kwijt en zijn dan een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaren. En berooide ouders geloven in hun wanhoop de mooie verhalen van handelaren die zich voordoen als bemiddelaars voor aantrekkelijke banen, en geven hun kinderen aan hen mee.

In het kader van het ATIP-project geven Plan en de Filipijnse overheid in het rampgebied voorlichting over de gevaren van mensenhandel en de trucs die mensenhandelaren gebruiken om hun slachtoffers te ronselen. Gemeenschappen werken samen om de kinderen en kwetsbare vrouwen beter te beschermen. In West-Samar heeft Plan een opvanghuis waar verhandelde kinderen en vrouwen op adem kunnen komen en de steun krijgen die ze nodig hebben om de draad van hun leven weer op te pakken.

Veiligheidsmaatregels
Om te voorkomen dat verhandelde kinderen en vrouwen worden ontvoerd naar het buitenland of naar de grote steden worden gebracht, is op de Filipijnse luchthavens en in zeehavens de controle op mensenhandel aangescherpt en zijn extra veiligheidsmaatregels getroffen. Bij Anti-trafficking Help Desks kunnen mensen veilig aangifte doen van vermissingen of hun zorgen delen. Plan werkt hierbij samen met havenautoriteiten en de politie.

In het rampgebied werken de anti-mensenhandelspecialisten van Plan met de lokale autoriteiten in Samar om gerapporteerde vermissingen en verdachte verdwijningen op te volgen en kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt op een veilige plek onder te brengen.
Met al deze maatregelen hoopt Plan het gevaar van kinderhandel te verminderen en kinderen beter te beschermen, in het ramgebied en daarbuiten.