Plan en ASN Bank vechten tegen kinderarbeid in Nepal

Wereldwijd zijn zo’n 120 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar slachtoffer van kinderarbeid. Vandaag (12 juni), op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, worden wereldwijd de schijnwerpers gezet op het lot van deze kinderen, die al op jonge leeftijd dag in dag uit zwaar werk moeten doen en daar nauwelijks iets mee verdienen. Ze kunnen vaak niet naar school, worden slecht verzorgd en hebben een ellendig, geïsoleerd en uitzichtloos leven. In Nepal vecht Plan met steun van de klanten van de ASN Bank tegen kinderarbeid met het Better Life Options Program.

Dag tegen Kinderarbeid en BLOP1 201301-NPL-39-lprKinderen – en vooral jonge meisjes – gelden in traditioneel Nepal vanzelfsprekend als arbeidskracht, zeker in arme families. Ouders verwachten van hen dat zij meewerken op het land, helpen met het huishouden of bijdragen aan het gezinsinkomen, bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp van rijkere families. Kinderhandel en uitbuiting liggen op de loer. Vooral jonge meisjes worden regelmatig als huisslaven of prostituees verhandeld.

Better Life Options Program

In de strijd tegen kinderarbeid zijn bewustwording en onderwijs belangrijke wapens. Het zijn ook de pijlers van het Better Life Options Program, dat Plan met financiële steun van de klanten van ASN Bank uitvoert in het Nepalese Bardiya-district. In dit rurale district met een lange geschiedenis van slavernij, helpt Plan ruim 6.000 achtergestelde adolescente meisjes om weerbaar te worden en zelfvertrouwen te krijgen. De meisjes komen drie keer per week samen in ‘meidenclubs’ om samen te praten, te leren en te discussiëren. In de club leren de meisjes over hun rechten en motiveren en steunen elkaar om door te leren en voor zichzelf op te komen. Bijvoorbeeld door af te stappen op ouders die hun dochters thuis houden om ze te laten werken. Ze leggen uit waarom school voor meisjes net zo belangrijk is als voor jongens.

Na de ramp

Na de aardbevingsramp, die Nepal eind april trof, is het nog belangijker alert te zijn op kinderarbeid. Het Better Life Options Program loopt weer, maar ook in Plan’s noodhulpprogramma in Nepal is de bescherming van de kinderen een van de prioriteiten. Want in de chaos en ontreddering na een ramp zijn vooral meisjes heel kwetsbaar voor seksueel geweld, kinderarbeid, mensenhandel en kindhuwelijken. En juist meisjes worden vaak niet gehoord.
Plan richt daarom kindvriendelijke ruimtes in waar kinderen kunnen spelen, leren en herstellen en bouwt tijdelijke scholen waar kinderen veilig zijn en hun normale ritme weer kunnen oppakken.