Plan draagt bij in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

12 maart 2015

In veel landen in Afrika, waaronder ook Mali, komt meisjesbesnijdenis nog steeds voor. In Mali is maar liefst 85 procent van de vrouwen van 15 tot 49 jaar en 84 procent van de meisjes van 0 tot 14 jaar besneden. Het is een enorme uitdaging om meisjesbesnijdenis uit te bannen.

Wetgeving alleen is daarbij niet genoeg, want meisjesbesnijdenis is diep verankerd in tradities en geloofsovertuigingen. Daarom is het belangrijk te investeren in bewustwording en gedragsverandering en iedereen in de gemeenschap te betrekken bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis; kinderen, vrouwen, mannen, traditionele leiders, de vroedvrouwen die de besnijdenissen uitvoeren en religieuze leiders, maar ook gezondheidswerkers, leerkrachten, lokale autoriteiten, lokale organisaties, ontwikkelingsorganisaties en beleidsmakers.

In het programma van Plan worden meisjes zich bewust van hun rechten en krijgen ze de kans hun mening te uiten via toneel, tekenen, poëzie en muziek. Veel meisjes durven zich daardoor publiekelijk uit te spreken en hun ervaringen te delen. Sinds de start van het programma daalde het aantal besneden meisjes in Mali onder de vijf jaar met minstens 8 procent in de gebieden waar Plan werkt.

meisjesbesnijdenis mali

De hele gemeenschap werd er ook bij betrokken. 7.950 leden van lokale organisaties volgden een training over besnijdenis, 65.483 mensen (onder wie 10.056 meisjes) werden bereikt met een informatiecampagne, die bestond uit educatieve chat-sessies, videoprojecten gevolgd door debatten, huisbezoeken en counselingsessies. 182 leerkrachten volgden een training over kinderrechten en meisjesbesnijdenis.

In 180 dorpen in het projectgebied werd een vergadering gehouden waarin de doelen van het project werden uitgelegd. En Plan sloot een overeenkomst met 16 lokale radiozenders, waarbij in 515 uitzendingen de thema’s kinderrechten en geweld tegen meisjes en vrouwen aan bod kwamen.

Meer weten over meisjesbesnijdenis? Lees dan hier het uitgebreide dossier.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind