Plan biedt noodhulp in India

17 oktober 2013

17 oktober 2013

Orkaan Phailin heeft afgelopen weekend een spoor van vernieling getrokken langs de Oostkust van India. Bijna een miljoen mensen zijn geëvacueerd en dakloos. In de zwaar getroffen staat Odisha aan de baai van Bengalen zijn naar schatting 12 miljoen mensen getroffen door de ramp. Plan biedt noodhulp.

Snelle en tijdige evacuatie heeft duizenden levens gered, maar de materiële schade is gigantisch. Plan werkt samen met de Indiase overheid en andere hulporganisaties bij het bieden van de eerste noodhulp. Plan concentreert zich daarbij op de steun aan kinderen in het Ganjam-district. In dit gebied is de schade het grootst.

Kinderen herenigd met hun ouders
Plan’s noodhulpexpert Unni Krishnan is in het rampgebied om de noodhulp te coördineren.
Eerste prioriteit voor Plan is ervoor te zorgen dat geëvacueerde kinderen die in de chaos van de evacuatie hun vader en moeder zijn kwijtgeraakt, zo snel mogelijk worden herenigd met hun ouders. Een tweede prioriteit is water en sanitaire voorzieningen. “Door de overstromingen zijn waterleidingen en rioleringen beschadigd en waterbronnen vervuild geraakt”, legt Unni Krishnan uit. “Maar we moeten ook zorgen voor voedsel, want veel gewassen zijn vernield en landbouwgrond is onbruikbaar. En veel vissers zijn hun boten en hun visgerei kwijt. Zij hebben ook steun nodig.”

Lof
Krishnan heeft veel lof voor de snelle actie van de overheid, die een massale evacuatie organiseerde vóór de orkaan losbarstte. In 1999 kostte een orkaan in hetzelfde gebied 10.000 levens. Krishnan: “In de tussenliggende jaren hebben hulporganisaties als Plan samen met de Indiase overheid hard gewerkt aan rampenplannen en programma’s om mensen beter voor te bereiden op een ramp. We zien nu dat die investering een goede was. Want ook al is de schade groot, de tol aan mensenlevens is dat gelukkig niet.”

Plan heeft wereldwijd een oproep gedaan voor extra fondsen, voor noodhulp- en wederopbouwprogramma’s in Odisha. Plan Nederland steunt de getroffen kinderen in Odisha met 50.000 euro.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind