Plan bezorgd over mishandeling van gehandicapte kinderen in West-Afrika

2 oktober 2013

In heel West-Afrika krijgen kinderen met een handicap te maken met systematische discriminatie en mishandeling. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport ‘Outside the Circle’, van Plan, in samenwerking met de universiteit van Toronto. Ondanks toezeggingen van West-Afrikaanse overheden zijn er nog nauwelijks stappen gezet om gehandicapte kinderen te beschermen en hen een menswaardige plek te geven in de samenleving.
Uit het rapport wordt schrijnend duidelijk dat West-Afrikaanse kinderen met een handicap slachtoffer zijn van extreme armoede en uitsluiting. Zij gaan meestal niet naar school, zij hebben geen toegang tot bestaande wetgeving die gezonde kinderen beschermt en zij kunnen geen aanspraak maken op hun rechten. Ronduit schokkend is het regelmatig voorkomen van infanticide en de handel in organen van gehandicapte kinderen.

Heksen

“Kinderen met een handicap, en vooral gehandicapte meisjes, zijn heel kwetsbaar voor fysieke, emotionele en seksuele uitbuiting”, zegt Adama Coulaby, Plan’s regiodirecteur in West-Afrika. “En ze worden ernstig verwaarloosd. De oorzaak ligt vooral in de wijdverspreide overtuiging dat een handicap de straf is van God, een gevolg van een zonde of een daad van de duivel. Ook worden gehandicapte kinderen vaak gezien als heksen, boze tovenaars of demonen. Dit leidt tot stigmatisering en een negatieve houding, met vaak verschrikkelijke gevolgen voor gehandicapte kinderen.”
Zo worden spastische kinderen in Togo vaak slangen genoemd en gedurende een bezweringsritueel in de rivier gegooid, waar het kind meestal verdrinkt.

VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap

Het rapport ‘Outside the Cirkel’, dat is gebaseerd op veldonderzoek in Guinée, Niger, Togo en Sierra Leone, is op 23 september aangeboden aan de Verenigde Naties bij een zitting van de Algemene Vergadering over ontwikkeling en handicaps. Plan roept West-Afrikaanse regeringen op om werk te maken van de bescherming van gehandicapte kinderen, in de discussies over het vervolg van de millenniumdoelen en in het licht van het VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap. Coulaby: “De zitting van de Algemene Vergadering in het kader van dit thema is een kans om te benadrukken hoe belangrijk het is om de discriminatie van gehandicapte kinderen aan te pakken, niet alleen in West-Afrika, maar over de hele wereld. Plan pleit voor snelle actie om gehandicapte kinderen de kans te geven naar school te gaan, hen te beschermen tegen misbruik en om ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord.”

Internationale publicaties:

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind