Peru: Levens ontwricht door allesverwoestende overstromingen

Francisca en haar zoontje Dyron

“Elke dag vraagt Dyron wanneer hij weer naar school mag”. Francisca (45) en haar zevenjarige zoontje Dyron zijn net als meer dan een miljoen andere Peruanen slachtoffer van de zware regenval en de daarop volgende overstromingen. “Dyron zegt dat de regen slecht is, omdat hij thuis moet blijven. Ik probeer hem uit te leggen dat de school dicht is en dat hij nog even geduld moet hebben.”

Peru overstromingenFrancisca en Dyron wonen in de Chipillico valei. Het dorp waar ze wonen is door de overstromingen volledig geïsoleerd van de stad verderop. Francisca heeft geen toegang tot de winkels waar ze normaal eten koopt. Ook de weg naar Dyron’s school is onbegaanbaar en het gebouw is zo ernstig beschadigd dat de school is gesloten.

Francisca maakt zich veel zorgen: “Het regent zo veel en de huizen hier zijn niet sterk. Ik ben vaak bang dat alles in elkaar stort.” De overstromingen verhogen daarnaast het risico op griep, diarree en dengue. Elke dag komen er nieuwe slachtoffers bij en schoon drinkwater is maar moeilijk te krijgen.

Peru overstromingenLucia en haar gezin

Lucía (26) woont met haar man en drie kinderen in het huis van haar moeder. Maar het huis is volledig ondergelopen tijdens de overstromingen. Eten, kleding, alles is weg. Zelfs de identiteitspapieren van de kinderen zijn spoorloos verdwenen. Zonder die papieren hebben zij geen recht op gezondheidszorg en onderwijs.
“Mijn drie kinderen zijn nog jong. Toen de regen kwam heb ik het bed op hoge stenen gezet, zodat de kinderen niet nat zouden worden. Ondertussen probeerde ik met een emmer al het water uit het huis naar buiten te krijgen.”
Door de zware regenval is de oogst van Lucia’s gezin volledig verwoest. Een inkomen heeft ze dus niet. “Ik doe de was van mensen in het dorp om nog een beetje geld te verdienen. Ik ben wanhopig, want er zijn nauwelijks banen voor vrouwen. Ze nemen alleen maar mannen aan om de verwoestingen van de overstromingen op te ruimen.”

Plan in actie

Plan biedt noodhulp in het door overstromingen getroffen gebied. In de regio Piura hoopt Plan 12.000 kinderen en hun gezinnen te helpen door het uitdelen van noodpakketten met onder meer schoon drinkwater, voedsel voor baby’s en peuters en hygiëne-kits voor meisjes en vrouwen. Daarnaast zorgt Plan voor tijdelijke huizen en vervangend onderwijs.