Peru: grootste demonstratie ooit tegen geweld

In Peru worden elke maand tien vrouwen vermoord door hun man en de Peruanen hebben schoon genoeg van dit geweld. Half augustus gingen in de grote steden van Peru zo’n half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen seksegerelateerd geweld in hun land. Het was de grootste demonstratie ooit in de Peruaanse geschiedenis.

Onder de leus ‘Ni una menos’ (niet één minder) eisten de duizenden demonstranten concrete maatregelen van hun overheid om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen en hun rechten te beschermen.

Demonstratie tegen geweld in PeruVoor een land zonder geweld tegen meisjes

In het kader van de Because I am a Girl-campagne deed Plan in Lima, Cusco en Piura mee aan de demonstraties. Plan-medewerkers, grote groepen jongeren en muziekgroepen droegen Plan-borden met de tekst ‘Por un país sin violencia para las niñas’ (voor een land zonder geweld tegen meisjes).

Plan werkt in Peru onder andere aan betere gezondheidszorg, vakopleidingen voor jongeren en bescherming tegen geweld. In Lima zet Plan bijvoorbeeld netwerken op, die vrouwen en meisjes beschermen tegen misbruik. Ambtenaren en lokale groepen leren misbruik en geweld te voorkomen en slachtoffers van misbruik te steunen. Ook lobbyt Plan bij lokale autoriteiten om betere veiligheidsmaatregelen door te voeren en veilige openbare ruimtes te creëren.