Overstromingen in Nepal treffen de allerarmsten

21 augustus 2014

Aanhoudende stortregens hebben in Nepal ernstige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Het dodental is gestegen tot 298 mensen en duizenden families zijn dakloos. Vooral in de Plan-werkgebieden Banke en Bardiya is de schade enorm. Plan biedt noodhulp in het getroffen gebied.

noodhulp Nepal1”Deze ramp treft minstens 21.000 families, volgens onze laatste telling”, zegt Mattias Bryneson, directeur van Plan Nepal. “Maar het aantal stijgt naarmate we meer communities bereiken die zijn afgesneden van de buitenwereld door vernielde wegen en aardverschuivingen. “Het is een race tegen de klok om noodhulpvoorzieningen op tijd bij de mensen te krijgen die letterlijk alles hebben verloren. Huizen zijn verwoest, oogsten vernield, vee is omgekomen en scholen liggen in puin. De getroffen communities waren al arm, maar door deze ramp is het weinige wat de mensen hadden letterlijk weggespoeld. Het zal jaren duren voor ze er weer bovenop zijn.”

Besmettelijke ziektes

In samenwerking met de Nepalese overheid en andere hulporganisatie concentreert Plan zich tot nader order op het bieden van noodhulp in de vorm van voedsel, tenten, dekens en muskietennetten. Delen van het rampgebied zijn nog niet te bereiken als gevolg van geblokkeerde wegen en vernielde elektriciteitsmasten en telecomvoorzieningen. Bryneson: “We weten dus simpelweg nog niet hoeveel mensen hulp nodig hebben.”

De regen is inmiddels gestopt, maar de bezorgdheid is groot voor een uitbraak van besmettelijke ziektes door vervuild water, overstroomde rioleringen en vernielde sanitaire voorzieningen. De beschikbaarheid van veilig drinkwater is beperkt en veel gezondheidsposten liggen in puin.
”De gezondheid en bescherming van kinderen en hun familie is onze prioriteit”, laat Bryneson weten. En we zien heel veel zwangere vrouwen en moeders met pasgeboren baby’s onder schamele tentdoeken langs de kant van de weg. We doen er alles aan om de meest kwetsbaren het eerste te helpen.”

Plan Nepal heeft een noodhulpoproep gedaan voor meer fondsen, onder meer voor hygiënekits, gezondheidskits, het opzetten van mobiele klinieken en het inrichten van kindvriendelijke ruimtes, waar de getroffen kinderen kunnen worden opgevangen.

Wilt u een bijdrage leveren? U kunt doneren aan het Noodfonds van Plan.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!