Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Onderwijs en bescherming voor getroffen Filipijnse kinderen

19 december 2012

Noodhulpteams van Plan werken nog steeds de klok rond om levensreddende hulp te bieden aan de kinderen en hun familie op de Filipijnen die getroffen zijn door orkaan Bopha op 4 december. De orkaan veroorzaakte enorme overstromingen en aardverschuivingen. Het dodental is opgelopen tot 1.046 en meer dan 800 mensen worden nog vermist. Ruim vijf miljoen mensen zijn getroffen door de ramp, Duizenden van hen hebben inmiddels tijdelijk onderdak gevonden in opvangcentra.

Plan was een van de eerste organisaties die in actie kwam nadat Bopha een spoor van verwoesting had getrokken door het zuiden van de Filipijnen. Veel noodhulpvoorraden had Plan al klaarliggen, waaronder tenten en waterzuiveringstabletten.
Plan concentreert de noodhulpwerkzaamheden in de regio Davao Oriental, waar alle scholen zijn verwoest. Plan heeft hier opvangkampen geregeld, met kindvriendelijke, veilige opvang voor de kinderen. Ook zorgt Plan voor veilig drinkwater en hygiënekits.

Onderwijs en bescherming
Als volgende stap werkt Plan nu aan het inrichten van tijdelijke scholen en het opzetten psychosociale hulp voor de kinderen om hen te helpen hun verschrikkelijke ervaringen te verwerken. Bovendien ondersteunt Plan de families die hun bestaanszekerheid hebben verloren door de ramp.
“Mensen zijn niet alleen hun huizen kwijt, maar vaak ook al hun middelen van bestaan”, zegt Carin van der Hor, directeur van Plan in de Filipijnen. “Het merendeel van de mensen uit Davao Oriental zijn boeren. Ze verbouwen kokospalmen, bananen en rijst. Maar hun plantages zijn vernield. Als het straks veilig genoeg is om de opvangkampen te verlaten, gaan ze terug naar huis en vinden daar niets, alleen maar puin en modder.”

Plan werkt al ruim 50 jaar in de Filippijnen en heeft bovendien veel ervaring met het verlenen van noodhulp en het beschermen van kinderen tijdens rampen. En de kinderen van Mindanao hebben nu bescherming en hulp nodig.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.