Ode aan Malala op Internationale Vrouwendag

6 maart 2014

internationale vrouwendagVandaag, op Internationale Vrouwendag, lanceert Plan een bijzonder kinderboek:‘Every Day is Malala Day’ (Elke dag is Malala-dag). Het boek, dat is samengesteld door Plan Canada directeur Rosemary McCarney, is een eerbetoon aan de Pakistaanse Malala Yousafzai, die meisjes wereldwijd inspireert met haar onverschrokken strijd voor onderwijs.

‘Every Day is Malala Day’ is een brief aan Malala, geïllustreerd met foto’s van meisjes over de hele wereld. Zij weten vaak uit ervaring hoe moeilijk het is voor meisjes om hun recht te claimen naar school te gaan en hoeveel hindernissen ze daarbij tegenkomen. Armoede, discriminatie en geweld zijn voor miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden nog steeds bijna onoverkomelijke barrières.

Eén meisje tussen velen

Malala Yousafzai werd op 19 oktober 2012 door de Taliban in haar hoofd geschoten omdat ze volhardde in haar wens naar school te gaan. De aanslag haalde het wereldnieuws en Malala werd een wereldwijd symbool voor het recht van meisjes op onderwijs. Op 12 juli 2013, de dag van haar 16e verjaardag, sprak ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe op de eerste Internationale Malala-dag. “Hier sta ik… Eén meisje tussen velen. Ik spreek niet voor mezelf, maar voor alle meisjes en jongens van wie de stem niet wordt gehoord; de kinderen die vechten voor hun recht op vrede, hun recht op een menswaardig leven, hun recht op gelijke kansen, hun recht op onderwijs. … Laten we wereldwijd vechten tegen analfabetisme, armoede en terrorisme. Laat ons die strijd voeren met boeken en met de pen. Zij zijn onze krachtigste wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek kunnen de wereld veranderen.”

Inspiratie

Malala’s boodschap is een bron van inspiratie voor Plan en Plan’s werk voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Het boek ‘Every Day is Malala Day’ is niet alleen een eerbetoon, maar ook een boodschap over de noodzaak van onderwijs voor meisjes. Iedere sucsesvolle vrouw was immers ooit een meisje dat de kans kreeg naar school te gaan. Met de publicatie van ‘Every Day is Malala Day’ op Internationale Vrouwendag wil Plan een impuls geven aan de wereldwijde discussie over gendergelijkheid, het recht op onderwijs en de strijd tegen seksegerelateerd geweld.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 25 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind