Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Noodhulpacties van Plan helpen duizenden kinderen in Haïti

  • 20 oktober 2016

Op 4 oktober trof orkaan Matthew het zuiden van Haïti. Honderden mensen kwamen om het leven en duizenden moesten op zoek naar tijdelijk onderdak. De teams van Plan startten meteen met noodhulpacties. Dag en nacht zetten ze zich in om kinderen de nodige bescherming te bieden, onder meer tegen ziektes als cholera.

“Alles vernield”

Haïti orkaan Matthew noodhulpMet rukwinden van 230km per uur was Matthew in Haïti de krachtigste orkaan van de afgelopen tien jaar. De oogst, huizen, scholen, gezondheidscentra… Niets bleef gespaard. Minstens 315.000 kinderen hebben dringend hulp nodig.

Rosena is moeder van vier kinderen en leeft in Bois Léger. Ze raakte alles kwijt, ook haar huis. “De orkaan maakte mijn huis met de grond gelijk. Onze wijk is er erg aan toe: onze huizen, onze identiteitskaarten, het vee, de school, de moestuintjes… We hebben niets meer. De waterpomp die Plan hier enkele maanden geleden heeft gebouwd is ook vernield. Drinkbaar water is er dus niet meer.”

Drinkwater: prioriteit

De eerste dagen na een natuurramp als deze is drinkwater voor kinderen een kwestie van leven of dood. Vervuild drinkwater leidt immers tot ziektes die diarree veroorzaken. Of tot cholera, waarmee nu al 1.160 Haïtianen zijn besmet. Eén van de eerste acties van Plan was dan ook zorgen voor drinkbaar water en hygiënekits met chloortabletten verdelen, zowel aan de slachtoffers rechtstreeks als via gezondheidscentra.

Haïti orkaan Matthew noodhulp De afgelopen twee weken zijn 1.900 hygiënekits en eerstehulpgoederen verdeeld in 18 dorpen in Croix-Des-Bouquets en 9 dorpen in het Zuidoosten. 1.652 gezinnen werden daarmee geholpen. Deze week zullen ook een hondertal voedselpakketten worden uitgedeeld aan een aantal dorpen in Savane Du Bois.

“Zonder die hulp zouden we helemaal verloren zijn”, zegt Rosena. “Het gezondheidscentrum ligt op twee uur van hier. Sinds de orkaan zijn er veel meer muggen en onze kinderen worden voortdurend gestoken. Ze worden ziek, hebben koorts, diarree, griep…”

Focus op kinderen

Nog een gevolg van de ramp is dat heel wat kinderen hun ouders en familie zijn verloren. Ze staan er dus alleen voor, zijn getraumatiseerd en zijn een makkelijke prooi voor kinderhandelaars.

“Plan zet alles in het werk om kinderen veilig onderdak te bieden, waar ze even alles kunnen loslaten en psychologische begeleiding krijgen. We bouwen ook noodscholen en verdelen schoolmateriaal”, zegt Frédérique Jean Pierre, directeur van Plan in Haïti.
Orkaan Matthew heeft 430 scholen volledig of gedeeltelijk vernield. Duizenden kinderen zijn hun schoolmateriaal kwijt omdat hun huis is ingestort.

Plan maakt 5 miljoen euro vrij voor de noodhulpactie in Haïti. Bijna 100.000 Haïtianen – onder wie ongeveer de helft kinderen – zullen de komende zes maanden hulp krijgen.

Orkaan Matthew in cijfers
• Op dit moment blijken 546 mensen te zijn gestorven en 128 verdwenen.
• 2,1 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. 750.000 onder hen (315.000 kinderen) dringend.
• 25.160 huizen zijn zwaar beschadigd. 175.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten.
• Onze hulp zal zich vooral richten op de regio’s West, Zuid, Grand’Anse en Zuid-Oost.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.