Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Noodhulp voor kinderen na aardbeving in Gansu, China

07 augustus 2013

Plan-teams distribueren noodhulppaketten onder de duizenden dakloze families in de provincie Gansu. De provincie in het noordwesten van China werd vorige week getroffen door een aardbeving met de kracht van 6.6 op de schaal van Richter. Tientallen mensen kwamen om en meer dan 58.000 huizen zijn beschadigd. De ramp treft zo’n 332.000 mensen, onder wie veel kinderen.

“Alles begon te schudden”, vertelt Li. Zij is zeven en woont sinds de aardbeving met haar ouders, grootmoeder en kleine broertje in een tent. Li’s dorp Majiagou ligt minder dan een kilometer van het epicentrum van de beving. De schade is dan ook enorm.

De Chinese overheid reageerde snel en zorgt voor opvang voor de daklozen. Maar tot nu toe zijn er niet genoeg tenten en medicijnen zijn schaars. Plan maakt zich ook zorgen over de hygiëne en de voedselsituatie, vooral voor de kinderen die getroffen zijn door de ramp.

Naar school
Met de noodhulppaketten van Plan kunnen de zwaarst getroffen families in elk geval de eerste periode voort. De pakketten bevatten onder andere voedsel in blik, gedroogd voedsel, zeep, tandpasta en tandenborstels.

Plan voert een schade-inventarisatie uit en treft voorbereidingen voor een uitgebreider hulpprogramma. Een van de speerpunten daarvan is ervoor te zorgen dat de kinderen in het rampgebied naar school kunnen. “Honderden scholen zijn door de aardbeving vernield”, vertelt Wang Shaoping, programmamanager van Plan in China. “Het is nu nog vakantie, maar in september beginnen de scholen weer. Wij zetten alles op alles om dat ook in het rampgebied mogelijk te maken.”

Plan in China
Plan werkt sinds 1995 in China aan betere gezondheid, goed onderwijs, inkomensverbetering, bescherming en betere naleving van rechten van kinderen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.