Nepalese overheid gaat het kamalari-systeem aanpakken

2 september 2013

02 september 2013

De Nepalese overheid heeft aangekondig het kamalari-systeem te gaan uitbannen. Dat is een belangrijke stap om Nepalese meisjes te beschermen tegen misbruik en uitbuiting. Het kamalari-systeem, waarin jonge meisjes uit arme gezinnen worden verkocht als dienstmeisje, is sinds 2000 verboden in Nepal. Maar in de praktijk worden meisjes nog steeds als slaven verhandeld, in ruil voor geld of onderwijs.
Plan is blij met het voornemen en roept de overheid van Nepal op de daad bij het woord te voegen en toe te zien op handhaving van de wet, die tot nu toe niet effectief is om meisjes te beschermen.

Het besluit van de Nepalese overheid om het kamalari-systeem te gaan aanpakken, is een direct resultaat van een onvermoeibare campagne van jonge vrouwen in Nepal voor een betere positie van meisjes. Een van hen is Urmila Chaudray (22), zelf een voormalige kamalari, die al jaren actie voert tegen het systeem dat duizenden meisjes uitbuit en hen de kans op onderwijs ontneemt.

Urmila, een Plan-ambassadeur die onlangs een Youth Courage Award kreeg uit handen van VN-gezant voor Wereldwijd Onderwijs Gordon Brown, haalde in juni de voorpagina’s in Nepal. Zij raakte ernstig gewond toen een demonstratie in Kathmandu tegen het kamalari-systeem met geweld uiteen werd geslagen.

Schadelijke praktijken
Toch leidde de demonstratie uiteindelijk tot een serie ontmoetingen tussen de demonstranten en de overheid. Zij kwamen een tienpuntenplan overeen om voor meisjes schadelijk praktijken in Nepal aan te pakken en meisjes beter te beschermen. Zo krijgen de huidige kamalari’s een identiteitsbewijs en een beurs om alsnog een opleiding te kunnen volgen.

“We hadden nooit durven dromen dat we dit konden bereiken”, zegt Urmila in reactie op het voornemen van de Nepalese overheid. “We hebben er tien jaar voor gevochten en we willen de overeid bedanken voor het besluit het kamalari-syteem uit te bannen en middelen ter beschikbaar te stellen om de meisjes te steunen die nu nog gevangen zitten in het systeem.”

Plan-programma
Urmila is het gezicht van het Plan-programma om kamalari’s te ondersteunen. In het kader van dit programma, dat in 2005 van start ging, zijn honderden meisjes uit het systeem bevrijd en ondersteund met een opleiding en werk. Ook de ouders van de meisjes krijgen steun bij het voorzien in hun levensonderhoud, zodat zij hun dochters niet meer als kamalari hoeven te verkopen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind