Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Nepal: race tegen de klok om voldoende hulpgoederen in afgelegen bergdorpen te krijgen

Noodhulpteams van Plan behoren tot de eersten die noodhulpgoederen brengen in de afgelegen Nepalese bergdorpen die getroffen zijn door de aardbeving. De schade is er enorm: zo’n 90 procent van de huizen is vernield.

WB Race tegen de klok 201504-NPL-244-lpr

Plan werkt de klok rond om levensreddende noodhulp te bieden in afgelegen buitengebieden in Dolakha, Kavre en Sindhupalchok. In de afgelopen dagen heeft Plan tenten en voedselpakketten gebracht naar duizenden getroffen families. Vrouwen en kinderen zonder onderdak krijgen als eerste hulp.

De meest kwetsbaren eerst

Nieuwe noodhulpgoederen worden dagelijks gedistribueerd. Plan heeft tot nu toe meer dan 2.300 tenten en voedselpakketten uitgedeeld. In een tent kunnen zo’n tien personen tijdelijk wonen; de voedselpakketten bevatten voldoende voorraden voor een familie van tien personen om een week van te eten. Plan werkt onder meer samen met de VN, andere internatationale hulporganisaties, lokale organisaties en dorpscomités om de distributie van noodhulpgoederen zo snel mogelijk te laten verlopen en te waarborgen dat de meest kwetsbaren als eerste hulp krijgen.

Bottleneck

Noodhulpgoederen snel en in bulk in de buitengebieden krijgen, blijft moeilijk, vertelt Mattias Bryneson, directeur van Plan in Nepal. “Veel wegen zijn ernstig beschadigd of geblokkeerd door aardverschuivingen. Daar komt nog bij dat het vliegveld in Kathmandu een bottleneck is geworden door het grote aantal vrachtvliegtuigen dat daar arriveert. Maar we hebben nu een weg gevonden en stoppen niet voordat noodhulp alle dorpen heeft bereikt.”

SHO: Nederland helpt Nepal

Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.