Nepal een jaar na de aardbeving: een betere toekomst voor meisjes

Het is een jaar geleden dat het leven van miljoenen Nepalezen voor altijd veranderde. Een zware aardbeving trof Nepal op 25 april, gevolgd door veel naschokken en een tweede aardbeving in mei. Duizenden mensen kwamen om het leven en grote delen van het land lagen volledig in puin.

De aardbeving had een enorme impact op alle Nepalezen, maar meisjes en vrouwen kregen extra klappen. Gebrek aan water, vernielde latrines en wc’s en krappe tijdelijke woonruimte zonder enige privacy bracht hen in problemen als ze ongesteld waren en zette hun veiligheid op het spel.

Adolescent Friendly Speces in NepalPlan richtte daarom in de getroffen gebieden Adolescent Friendly Spaces in. Daar ontmoeten groepen meisjes van 12 tot 18 – getrouwd, ongetrouwd, zwanger of met kinderen – elkaar elke dag om te praten over gedeelde problemen, elkaar te steunen, counseling te krijgen, zelfvertrouwen op te bouwen en te leren weerbaar te zijn. Bijvoorbeeld tegen de gevaren waaraan vooral meisjes blootstaan na een ramp. Want als mensen die toch al arm waren door een ramp ook hun allerlaatste bezit kwijtraken, kunnen wanhoop en chaos er gemakkelijk toe leiden dat uitbuiting normaal wordt. Kindhuwelijken, mensenhandel en seksueel misbruik nemen toe en in een land waar een op de tien meisjes trouwt voor ze vijftien is, zijn adolescente meisjes dan extra kwetsbaar.

Safe seks en geboorteplanning

WB Nepal een jaar later: Namuna 201603-NPL-107-lprIn de veilige ruimte van de Adolescent Friendly Spaces, weg van ouders, echtgenoten en schoonfamilie, kunnen de meisjes ongestoord praten over onderwerpen die in Nepal bijna altijd onbesproken blijven, zoals de rechten van meisjes, safe seks en geboorteplanning, de negatieve gevolgen van jong trouwen en kinderen krijgen en het recht op een opleiding. “Als je jong trouwt, wordt je huwelijk al snel een hindernis”, zegt Namuna (17) in de Adolescent Friendly Space in Dolakha. “Je kunt niet meer vooruit. Maar ik wil wél vooruit. Ik wil bijvoorbeeld nog geen tweede kind, maar nu eerst de allerbeste moeder zijn voor mijn baby en me concentreren op haar ontwikkeling. En ik wil mijn opleiding afmaken. Later wil ik journalist worden om feiten te laten zien en mensen een stem te geven.”

Koeienstal

Nepal een jaar later: Maya2 201603-NPL-130-lpr“In het begin waren we allemaal heel verlegen en vonden we het eng om over persoonlijke dingen te praten.” Maya (16) lacht als ze daaraan terugdenkt. “Maar nu zijn we vriendinnen geworden. Het is zo’n troost om te ontdekken dat ik niet de enige ben die het leven soms moeilijk vind. Er zijn een heleboel meisjes zoals ik!” Maya is getrouwd en heeft een zoontje van een jaar. Na de aardbeving woonde ze met haar schoonfamilie weken in een koeienstal, voordat ze een tijdelijke huis konden bouwen van puin en afvalmaterialen. Maya: “In de Adolescent Friendly Space heb ik geleerd dat ik waardevol ben en een keus heb in mijn leven. We zijn allemaal gelijk en hebben allemaal het recht om zelf te kiezen. Ik kan voor het eerst met vertrouwen nadenken over de toekomst.”