Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Nepal: brandstoftekort verhindert levering van noodhulpgoederen in rampgebied

De brandstofcrisis in Nepal verhindert de levering van noodhulpgoederen aan kinderen en hun familie die zijn getroffen door de aardbeving in april. Met temperaturen die snel dalen nu het winter wordt, groeit ook de behoefte aan wintervoorraden, vooral in de meest afgelegen, hooggelegen dorpen. Maar zonder brandstof is het onmogelijk om daar te komen.

Brandstoftekort in Nepal2 201512-NPL-05-hprPlan heeft winternoodhulppakketten voor families in hooggelegen dorpen waar de temperatuur tot ver onder nul kan dalen. “Maar het wordt steeds moeilijker hen te bereiken”, vertelt Mattias Bryneson, directeur van Plan Nepal. “Er is nauwelijks nog brandstof beschikbaar in Nepal en binnenkort zijn veel dorpen niet meer bereikbaar door de inval van de winter.”

-10 graden

Nepal tobt al maanden met brandstoftekort, omdat benzine en gas niet meer worden geïmporteerd. Noodhulpgoederen kunnen daardoor niet meer worden vervoerd en stapelen zich op. Plan heeft strikte regels ingevoerd voor personenvervoer en reserveert zoveel mogelijk brandstof voor het transport van noodhulpgoederen, waaronder warme kleding, dekens, matrassen, tentdoek en huishoudartikelen. Bryneson: Het welzijn en de gezondheid van duizenden kinderen staat op het spel zonder deze noodhulpgoederen.”

“Ik had niets om mijn kind warm te houden”, vertelt Kamala. Zij woont in het noorden van Dolakha, een bergdistrict dat zwaar werd getroffen door de aardbeving. Kamala en haar gezin en duizenden anderen die leven in tijdelijke huizen van tentdoek en golfplaat hebben nog net op tijd voorraden gekregen om hen de winter door te helpen. Op een hoogte van 1.500 meter en meer daalt de temperatuur al snel tot -10 graden.

Plan werkt samen met andere hulporganisaties om de hand te leggen op meer brandstof, zodat levensreddende noodhulp nog afgeleverd kan worden voordat wegen door sneeuw en ijs onbegaanbaar worden.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.