Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Modelwet tegen kindhuwelijken aangenomen in Zuidelijk Afrika

  • 15 juni 2016

De Southern African Development Community Parliamentary Forum (SADC-PF), een samenwerkingsverband van parlementariërs uit vijftien landen in Zuidelijk Afrika, heeft begin juni een modelwet aangenomen om kindhuwelijken in de regio uit te bannen en getrouwde kinderen te beschermen. Deze modelwet is de eerste ooit over kindhuwelijken. Het vraagt van de lidstaten om hun nationale wetten inzake kindhuwelijken te harmoniseren en de campagne van de Afrikaanse Unie te ondersteunen om kindhuwelijken in één generatie uit te bannen.
Het tot stand komen van de modelwet is geïnitieerd door Plan Nederland, in samenwerking met de Association of European Parliamentarians for Africa (AWEPA), met financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het proces werd gesteund door onder meer de VN, Plan International en Girls not Brides.

Modelwet tegen kindhuwelijk in Zuidelijk AfrikaDe modelwet biedt richtlijnen aan parlementariërs, beleidsmakers en ministeries van justitie in de lidstaten van de SADC bij het ontwikkelen van nationale wetgeving. “De modelwet tackelt de meest voorkomende problemen, inconsistenties en gaten in nationale wetgeving, die bestaande wetten ineffectief en onuitvoerbaar maken”, zegt Roland Angerer, regiodirecteur van Plan in Oost- en Zuidelijk Afrika.

70 miljoen kindbruiden

Wereldwijd zijn zeventig miljoen meisjes slachtoffer van het kindhuwelijk. Alleen al in Oost- en Zuidelijk Afrika leven zeven miljoen kindbruiden. Dit hoge aantal motiveerde de SADC tot het formuleren van de modelwet om kindhuwelijken en de onderliggende oorzaken daarvan aan te pakken, zoals armoede, genderongelijkheid, beperkte onderwijsmogelijkheden voor meisjes en (religieuze) tradities die kindhuwelijken in stand houden.

18+

Modelwet tegen kindhuwelijk in Zuidelijk AfrikaPlan zet zich wereldwijd in voor het afschaffen van kindhuwelijken. Zo voert Plan in Malawi, Mozambique, Zambia en Zimbabwe het programma ‘18+- Ending Child Marriage in Southern Africa’ uit. In het kader van dit programma pakt Plan kindhuwelijken aan door:
• Lobby voor betere wetgeving;
• Ondersteuning van de overheid bij wetsverandering;
• het betrekken van opinieleiders, zoals dorpschiefs en religieuze leiders;
• Bewustwording en gedragsverandering door middel van theater, mannengroepen, jongensclubs en schoolkampen voor meisjes;
• Het inzetten van jongens en meisjes als agents of change.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.