Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Meisjes aan het roer bij Accenture, Kamerlid van Laar & One World

  • 11 oktober 2016

Vandaag, op Wereldmeisjesdag, nemen meisjes de wereld over. In 50 landen; van Bangladesh tot Canada, zijn meisjes voor 1 dag president, burgemeester, CEO van een groot bedrijf of journalist van een vooraanstaande krant. Ze pleiten daarmee voor gelijke kansen voor meisjes en laten symbolisch zien dat meisjes de wereld kunnen veranderen. Ook in Nederland vinden take overs plaats. Meiden van de Girls Rights Watch, de jongerenlobby groep van Plan Nederland, nemen vandaag belangrijke functies over. In de politiek, het bedrijfsleven en in de media.

AFC_0902Take over Tweede Kamerlid Roelof van Laar

In de politiek is de invloed van meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden gering. Om hier aandacht voor te vragen nam Sophie Kwizera, 25 jaar, Girls Rights Watch lid en student Bestuurskunde, voor een ochtend het ambt van PVDA Tweede Kamerlid Roelof van Laar over. Ze bezette niet alleen zijn werkkamer en zijn agenda, ze kreeg ook toegang tot zijn social media accounts en schreef mee aan een speech. Sophie: “Verder hebben wij gesproken met beleidsmedewerkers om de situatie van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd aan de kaak te stellen en gediscussieerd over het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Als klap op de vuurpijl hebben we samen met Plan Nederland het rapport ‘Counting the Invisible’ overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.”

YW-Plan-Accenture-103
Foto: Yvette Wolterinck

Take over Accenture op Wereldmeisjesdag

Wayra Kowsoleea, 26 jaar en Girls Rights Watch-lid, nam voor een ochtend het stokje van Monique Dekker (Managing Director Communications, Media & Technology) van Accenture over. Accenture, één van de grootste consultancy kantoren ter wereld en al jaren partner van Plan.
Na een kennismaking, een goede kop koffie en een rondje door het pand, bezochten Wayra en Monique samen een klant van Accenture. Tijdens deze afspraak kreeg Wayra de tijd om van gedachten te wisselen over hoe meer meisjes en vrouwen toegang zouden kunnen krijgen tot, in dit geval, de technologische sector. Wayra denkt dat bedrijven als Accenture een belangrijke rol kunnen spelen bij de verbetering van toekomstkansen van meisjes in ontwikkelingslanden. “De wereld is steeds afhankelijker van technologie. Juist door meisjes toegang te geven tot de technologische sector, vergroot je hun kansen.” Voor Wayra was de take over een bijzondere ervaring. “Vooral Monique’s visie op leiderschap vond ik inspirerend. Ze zei: Een manager doet dingen goed, maar een leider doet goede dingen. Dat vind ik mooi.”

Takeover_oneworldTake over redactie OneWorld

Toegang tot informatie en persvrijheid is een belangrijk recht maar niet overal ter wereld vanzelfsprekend. Daarom namen Danielle en Elise de redactie van Oneworld.nl over. Ze namen deel aan redactievergaderingen en schreven persoonlijke blogs. Danielle: “In het begin vonden we het een beetje spannend, maar het ging eigenlijk vanzelf. We hopen dat door het schrijven van verschillende artikelen, Wereldmeisjesdag weer extra onder de aandacht wordt gebracht bij de Oneworld-lezers.” Elise Korbee: “Het is super gaaf dat onze stukken nu echt online staan!”.

Internationale Girl Take Overs

Veel meisjes en vrouwen wereldwijd zijn uitgesloten van macht en invloed. Slechts 10 van de 152 verkozen staatshoofden en minder dan 4% van de CEO’s van de 500 meest vooraanstaande bedrijven ter wereld is vrouw. De Girl Take Overs staan symbool voor de macht en het vermogen van meisjes om de wereld te veranderen en zijn een herinnering aan regeringen hoe de potentie van miljoenen meisjes wereldwijd ontkend worden. Alleen maar omdat ze meisjes zijn.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.