Meer noodhulp nodig in Zuid-Sudan

De omvang van de humanitaire crisis in Zuid-Sudan wordt met de dag groter. Volgens de laatste schattingen zijn ruim 850.000 mensen op de vlucht voor het geweld tussen de regeringstroepen van president Salva Biir en de rebellenmilities van voormalig vicepresident Riek Machar. Op 24 januari is een bestand gesloten, maar dat wordt dagelijks geschonden. Het aantal vluchtelingen neemt nog dagelijks toe. De meeste van hen zijn vrouwen en kinderen.

Plan benadrukt de noodzaak voor meer noodhulp voor de vluchtelingen. “Het gaat om de eerste levensbehoeften”, zegt Roland Angerer, regiodirecteur van Plan in Oost- en Zuidelijk Afrika. “Water, voedsel, onderdak, medische zorg, bescherming. Veel kinderen zijn in de chaos van de vluchtelingenstromen hun ouders kwijtgeraakt. Zij zijn extreem kwetsbaar voor misbruik en verhandeling en lopen kans om ingelijfd te worden als kindsoldaat. Zowel de regeringstroepen als de rebellenmilities ronselen kinderen om mee te vechten.”

Uitgeput
In opvangkampen in Awerial county (in de deelstaat Lakes), Yei (in de deelstaat Centraal-Equatoria) en Nimule (in de deelstaat Oost-Equatoria), arriveren elke dag honderden uitgeputte vluchtelingen. Ze hebben vaak dagen nauwelijks gegeten of gedronken en hebben niet meer dan de kleding die ze dragen.
Plan zorgt voor veilig drinkwater en voor voedselhulp, samen met het World Food Program. Ook bouwt Plan latrines en graaft afvoergreppels om de hygiëne te verbeteren.
Voor de ontheemde kinderen richt Plan tijdelijke schooltjes in en kindvriendelijke ruimtes, waar ze veilig zijn, kunnen spelen en zo nodig psychsociale zorg krijgen. Ondervoede kinderen krijgen extra voedingssupplementen, zodat ze kunnen aansterken.

Plan werkt sinds 2006 in het zuiden van Sudan, dat zich in 2011 als aparte staat afscheidde. Plan zet zich in Zuid-Sudan in voor onderwijs, kindbescherming, voedselzekerheid en jongerenwerkgelegenheid.