Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Malawi gaat kindhuwelijk verbieden

  • 23 februari 2015

Het parlement van Malawi heeft een wet aangenomen die de minimumhuwelijksleeftijd verhoogt van 15 naar 18 jaar. Daarmee is een huwelijk met een minderjarige wettelijk verboden. Plan is heel blij met deze wet, die minderjarige Malawische meisjes voor het eerst het recht geeft nee te zeggen tegen een huwelijk.

Malawi Kindhuwelijk1 201207-MWI-35-lprIn Malawi is zo’n 50 procent van de meisjes al getrouwd als ze 18 worden. Veel meisjes worden uitgehuwelijkt als ze 10 of 11 zijn. Het kindhuwelijk is een cultureel geaccepteerde manier om de economische belasting van het gezin te verminderen of om schulden af te betalen. De kindbruiden zijn vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting en geweld en raken zwanger als hun lichaam daar nog helemaal niet klaar voor is. Zij lopen daardoor een groot risico op medische complicaties bij zwangerschap en bevalling. Bovendien lopen zij door hun huwelijk een opleiding mis, waardoor hun kansen op het vinden van werk nihil zijn.

Onderwijsdrempels wegnemen

Plan vecht in de programmalanden voor het afschaffen van kindhuwelijken.
Toegang tot onderwijs voor meisjes is daarbij een van de pijlers, want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Plan werkt er daarom aan om onderwijsdrempels voor meisjes weg te nemen.

Een tweede pijler bij het aanpakken van kindhuwelijken is voorlichting en bewustwording over de gevaren van het kindhuwelijk, de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. Ook lobbyt Plan voor betere wetgeving en handhaving van de wet en zet signaleringssystemen op, die in werking treden als een meisje ineens wegblijft van school.

Lees meer over kindhuwelijken en wat Plan daartegen doet.

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.