Malala en Kailash Satyarthi winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede

10 oktober 2014

Malala3_1Vandaag werd bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60), voorzitter en oprichter van een van de grootste maatschappelijke bewegingen ‘Global March Against Child Labour’. Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Twee jaar geleden overleefde Malala ter nauwer nood een terroristische aanslag. Op weg van school naar huis werd zij door het hoofd geschoten. Malala overleefde de aanslag en is sindsdien het boegbeeld van de strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ze is de jongste winnaar van de Nobelprijs ooit.

Kailash Satyarti is leider in de wereldwijde strijd tegen kindslavernij. In zijn land India stichtte hij de grassroot beweging ‘Bachpan Bachao Andolan’ (Save the Childhood Movement) op, een organisatie die in de afgelopen drie decennia meer dan 80.000 kinderen redde van slavernij, mensenhandel en uitbuiting. In 1998 organiseerde hij een internationale mars tegen kinderarbeid. In 140 landen verdeeld over vijf continenten gingen duizenden mensen de straat op om aandacht te vragen voor kinderarbeid. Het comité vergelijkt Satyarthi met Gandhi die eveneens een jarenlange vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid voerde.

Op dit moment ontwikkelt Plan samen met zijn organisatie ‘Global March Against Child Labour’ aan een grootschalig programma gericht op het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind