Malala doet wereldwijde oproep voor onderwijs op haar 16e verjaardag

11 juli 2013

11 juli 2013

Malala Yousafazi viert haar 16e verjaardag met een wereldwijd statement voor onderwijs: op 12 juli leidt zij overname van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Jongeren van over de hele wereld sluiten zich bij haar aan in de oproep aan wereldleiders om millenniumdoel 2 voor wereldwijd onderwijs in 2015 te realiseren. 
De Pakistaanse Malala was vorig jaar wereldnieuws. Ze werd op weg naar school neergeschoten door de Taliban, omdat zij zich openlijk uitsprak voor onderwijs voor meisjes.

Op 12 juli voert Malala een uniek evenement aan in de Verenigde Naties. Ze zal de Verenigde Naties oproepen onderwijs in falende staten prioriteit te geven en de situatie van meisjes als zij onder de aandacht brengen. De overname van de Algemene Vergadering wordt gesteund door de Speciale VN-vertegenwoordiger voor Wereldwijd Onderwijs Gordon Brown, de organisatie World at School en ontwikkelingsorganisatie Plan.

Malala-dag
12 Juli is officieel uitgeroepen tot Malala-dag. “Het geeft jongeren van over de hele wereld een unieke kans om aan iedereen te vertellen dat we recht hebben op onderwijs”, zegt Malala. Op de dag die haar naam draagt, zal Malala voor het eerst weer in het openbaar verschijnen sinds ze werd neergeschoten.

“Op Malala-dag zullen jongeren wereldwijd hun stem laten horen over verschrikkingen als kinderarbeid, het kindhuwelijk en kinderhandel”, vertelt Gordon Brown. “Dat zijn stuk voor stuk barrières voor meisjes om naar school te gaan. Ook zullen zij vragen om de twee miljoen leerkrachten en de vier miljoen klaslokalen die nodig zijn om onderwijs mogelijk te maken voor alle kinderen die nu nog niet naar school kunnen. Maar de sprekers op Malala-dag zullen ook laten zien dat zij bereid zijn te vechten voor hun rechten. De meisjes en jongens van vandaag zijn een stuk assertiever dan de volwassenen die hun rechten zouden moeten waarborgen,” aldus Brown.

De input van de jongeren op Malala-dag wordt ook gebruikt bij het bepalen van de VN-onderwijsagenda na 2015.

Icoon
Een Plan-delegatie van jongeren zal op 12 juli ook aanwezig zijn in New York. Met de internationale campagne ‘Because I am a Girl’ werkt Plan al jaren voor onderwijs en gendergelijkheid.

“12 Juli wordt de dag dat onderwijs hoog op de agenda komt te staan”, zegt Nigel Chapman, CEO van Plan international. “Malala is een icoon geworden voor alle meisjes die moeten vechten om het recht te krijgen naar school te gaan en dat zijn er miljoenen. Een hele generatie meisjes en jongens wordt uitgesloten van onderwijs door geweld, discriminatie en schadelijke tradities. Met de overname van de Algemene Vergadering op 12 juli bundelen we samen de krachten en zorgen we ervoor dat hun stem eindelijk wordt gehoord.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind