In Liberia kunnen de kinderen weer naar school

26 februari 2015

In Liberia hebben de scholen de deuren weer geopend, na een maandenlange, verplichte sluiting vanwege de ebola-epidemie. Het was een blij weerzien met leerkrachten en klasgenootjes. Voor de meeste leerlingen, want sommige kinderen, verloren een of beide ouders aan ebola, waardoor ze het schoolgeld niet langer kunnen betalen.

20150226-ebola-schoolpoorten-in-liberia-zwaaien-weer-open-3250Koala Oumarou, programmadirecteur van Plan Liberia, is verheugd over de heropening van de scholen, ook omdat school veiligheid betekent: “Zonder school is er minder sociale controle en stijgt de kans op misbruik of uitbuiting, bijvoorbeeld door kinderarbeid. Bovendien lopen meisjes een groter risico om uitgehuwelijkt te worden..”

Volgens officiële cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn sinds de start van de ebola-crisis minstens 8.981 mensen overleden in Guinée, Sierra Leone en Liberia. De laatste weken eist het virus minder dodelijke slachtoffers.

Blij weerzien met de klasgenoten

“Ik ben blij dat ik weer naar school kan. Ik miste mijn vrienden, klasgenoten en de lessen. Meer dan half jaar thuis zitten is eenzaam en vervelend,” vertelt Jimmy, een 16-jarige leerling uit Nimba County.

Voor leerlingen als Alex Flomo (18) uit Bombi County zit een terugkeer naar school er voorlopig niet in: “Mijn moeder heeft het geld niet om me naar school te sturen. Ik heb 6 broers en zussen, we moeten keuzes maken. Hopelijk wordt onze financiële situatie snel beter.”

Emotionele steun in de klas

Plan dringt er bij scholen en autoriteiten op aan om in de lessen aandacht te besteden aan gezondheid en hygiëne en emotionele steun te bieden. Plan voorziet scholen  van voldoende zeep, sanitair en drinkwater enefent de veiligheidsprocedures met een actiegericht stappenplan, zodat alle leerlingen weten wat ze moeten doen wanneer een medeleerling of familielid ebola-symptomen vertoont.

School als veilige omgeving

20150226-ebola-schoolpoorten-in-liberia-zwaaien-weer-open-3245“Eerst en vooral moeten scholen een veilige omgeving zijn voor kinderen, met aandacht voor de behoeftes en het sociale welzijn van alle kinderen,” zegt Nigel Chapman, directeur van Plan International. “Na een ramp, zoals de ebola-crisis, moeten kinderen zo snel mogelijk de draad van het gewone leven weer kunnen oppakken. Scholen spelen daarin een uiterst belangrijke rol.”

Ook in Guinée zijn de meeste scholen weer open. De scholen in Sierra Leone openen weer in maart, 9 maanden na de sluiting in juli 2014.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!