Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Kindhuwelijken nu echt verleden tijd in Guatemala en de Dominicaanse Republiek

  • 5 september 2017

Guatemala en de Dominicaanse Republiek hebben een totaalverbod op kindhuwelijken ingevoerd. De minimumleeftijd om te trouwen is nu 18 jaar, zonder uitzondering. ‘’Dit memorabele besluit betekent de redding van honderdduizenden meisjes’’, stelt Aracelis de Los Santos, directeur Plan international in de Dominicaanse Republiek.

In beide landen bestond het verbod op kindhuwelijken al, maar door een maas in de wet bleef het met rechterlijke toestemming mogelijk meisjes te laten trouwens ‘in hun eigen belang.’ Dat gebeurde massaal: nog steeds werd 1 op de 3 meisjes als minderjarige uitgehuwelijkt aan mannen die in leeftijd hun vader of zelfs hun opa konden zijn. En de meisjes zelf? Die hadden niets in te brengen.

Dramatische percentages

Op het platteland van Guatemala, een land waar geweld tegen meisjes en vrouwen zeer veel voorkomt, trouwde 53 procent van de vrouwen die nu tussen de 20 en 24 jaar zijn, nog voor hun achttiende verjaardag. In landelijke gebieden in de Dominicaanse Republiek als El Valle en Enriquillo, gelden dezelfde dramatische percentages.

Meisjesdromen

Een kindhuwelijk verwoest meisjesdromen. Het betekent stoppen met school, zonder uitzicht op verdere persoonlijke ontwikkeling. Nooit meer kunnen ontsnappen aan de armoede, nooit weten wat economische onafhankelijkheid betekent. Slachtoffer worden van huiselijk en seksueel geweld. Gevaar lopen door complicaties vanwege een zwangerschap op te jonge leeftijd.

Historisch

KindhuwelijkenJe mag het totaalverbod op kindhuwelijken in deze landen, waar de machocultuur zo is ingeburgerd, gerust ‘historisch’ noemen. Eerder verklaarden Honduras en El Salvador kindhuwelijken al illegaal. “Meisjesrechten komen in steeds meer landen op de agenda te staan. We zijn ervan overtuigd dat andere landen in de regio zullen volgen’’, zegt specialiste gendergelijkheid van Plan International in Latijns-Amerika, Emma Puig de la Bella Casa. ‘‘Politici beseffen langzaam maar zeker dat oude gebruiken de keuzevrijheid en het leven van meisjes en vrouwen serieus inperken.”

Eigenwaarde

Volgens Aracelis de los Santos is er nog wel een lange weg te gaan. Diep ingewortelde, schadelijke tradities zijn niet met één pennenstreek uitgebannen. “Daarom blijft Plan, samen met meisjes, in de lokale gemeenschappen keihard werken voor een betere toekomst. We moeten meisjes bewust maken van hun eigenwaarde. Zij hebben het recht hun dromen na te jagen en de power om grote veranderingen te bewerkstelligen.”

Wil je weten hoe Plan vecht tegen kindhuwelijken én steun biedt aan meisjes die uit een gedwongen huwelijk zijn ontsnapt? Lees dan over ‘De tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt.

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.