Kinderen in rurale gebieden prioriteit van noodhulp Plan in Nepal

Kaartje NepalIn Nepal concentreert Plan de noodhulp op kinderen in de rurale gebieden. Nepal werd zaterdag 25 april getroffen door een zware aardbeving, met een kracht van 7.8 op de Schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag op 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. De schade is enorm en het dodental is opgelopen tot 4.300. Ruim 8 miljoen Nepalezen zijn getroffen door de ramp, onder wie veel kinderen.

Webbericht Aardbeving Nepal 2804 201504-NPL-26-lprNu de omvang steeds duidelijker wordt van de schade die de aardbeving heeft aangericht, wordt ook zichtbaar dat de nood in de dorpen buiten Kathmandu heel groot is. Plan concentreert de noodhulpactiviteiten daarom op de kinderen en hun familie in de afgelegen dorpen in ruraal Nepal.
“Het is cruciaal om de noodhulp ook in de afgelegen berggebieden te krijgen”, zegt Unni Krishnan, hoofd noodhulprespons van Plan. “We moeten zo snel mogelijk een beeld krijgen van de situatie en ons uiterste best doen om de getroffen kinderen en hun familie ook daar in veiligheid te brengen. Kinderen zijn de meest kwetsbare groep na een ramp. Het is onze prioriteit om ervoor te zorgen dat in hun basisbehoeften wordt voorzien, zoals onderdak, water, gezondheidszorg en bescherming.”

Dekens, tenten en voedselpakketten

In samenwerking met de Nepalese overheid en andere hulporganisaties is Plan begonnen met de distributie van noodhulpgoederen in Makwanpur en Sindhuli, waaronder dekens en klamboes. Tenten, water en voedselpakketten worden zo snel mogelijk van buiten gehaald en bij de mensen gebracht. Ook maakt Plan een inventarisatie van de schade in Kathmandu Valley en de districten Ramechhap, Tanahun, Makwanpur, Sindhuli en Baglung.
De nachten zijn koud in de bergen van Nepal en duizenden mensen slapen buiten. Dekens zijn dus hard nodig, vooral voor de kinderen.

Plan werkt sinds 1978 in Nepal en zet zich onder eer in voor beter onderwijs, gezondheidszorg, voedselzekerheid en kindbescherming.

SHO: Nederland helpt Nepal

Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.