Kansarme, Braziliaanse jongeren aan de slag als steward in Arena Das Dunas

23 september 2013

23 september 2013

Arena das Dunas, OAS Arenas, Plan Brazilië /Plan Nederland, Amsterdam ArenA/ArenA do Brasil, AkzoNobel, Voluntary Service Overseas (VSO) en Randstad zijn een partnerscahp aangegaan om 150 kansarme jongeren in Natal, Brazilië te steunen. Na een selectieprocedure gaan deze jongeren meedoen aan een trainingsprogramma om hen op te leiden tot stewards. Zij leren de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen werken in een stadion, tijdens voetbalwedstrijden, mega evenementen, concerten en andere shows.

Het project is het eerste internationale sociale project van OAS. De ‘Business School’ is gebouwd op de bouwplaats van Arena das Dunas. De jongeren krijgen een beroepsopleiding, training in zelfredzaamheid en coaching bij het zoeken naar een baan. Het project wordt ondersteund door het AkzoNobelEducation Fund. Plan Brasil is verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van het project. Amsterdam ArenA / Arena do Brasil verzorgt de trainingen voor alle stewards van het stadion en zal het operationele proces coördineren. Randstad / VSO is verantwoordelijk voor de werving en selectie van de jongeren.

Positief effect
“We zijn erg blij de jongeren toegang te kunnen verschaffen tot de arbeidsmarkt en een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de sociale realiteit in de samenlevingen in de omgeving van het stadion. De samenwerking met internationale organisaties zal een positief effect hebben op de kwaliteit van de trainingen van de toekomstige medewerkers van Arena das Dunas”, aldus Carlos Eduardo PaesBarreto, CEO van OAS Arenas.

Voor Charles Maia, directeur van Arena das Dunas, is het van het grootste belang dat het project in Natal start. “Wij zijn zeer dankbaar een bijdrage te kunnen leveren aan het veranderen van de levens van deze 150 jongeren. Door de professionele training hebben zij allemaal de kans hun leven te veranderen. Deze ‘legacy’ is onbetaalbaar,” zegt de directeur.

Er is veel internationale aandacht voor Brazilië en daardoor ontstaan positieve kansen, zoals de toename van het internationale toerisme, buitenlandse investeringen en initiatieven voor samenwerking tussen bedrijven uit verschillende landen. “Amsterdam ArenA heeft zich vanaf het begin van haar deelname aan projecten in diverse stadions in Brazilië, circa 5 jaar geleden, voorgenomen in de projecten waarbij ze is betrokken een positieve ‘legacy’ na te laten na 2014. In het project in Natal krijgt deze missie een heel mooie invulling. Arena das Dunas vindt het belangrijk dat niet alleen opgeleide medewerkers, maar ook de meest kansarme en achtergestelde jongeren bij één van de grootste internationale sportevenementen worden betrokken”, zegt Henk Markerink CEO van Amsterdam ArenA / ArenA do Brasil. “Deze vaardigheden, kansen op werk en de unieke ervaring vergroten de veerkracht, het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en de marktwaarde van de plaatselijke jeugd.”

Kansen op de arbeidsmarkt
Door onderwijs en training krijgen de jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt en wordt voorkomen dat ze in de criminaliteit of prostitutie belanden. Directeur van Plan Nederland Monique van ’t Hek daarover: “De geselecteerde jongeren zijn afkomstig uit maatschappelijk achtergestelde gemeenschappen en staan voor verschillende uitdagingen in het leven. Ze hebben vaak een problematisch verleden, moeilijk of geen toegang tot kwaliteitsonderwijs, nauwelijks toegang tot de arbeidsmarkt en ze lopen het risico om betrokken te raken bij illegale activiteiten, zoals bendevorming, prostitutie of drugshandel. Plan International heeft goede ervaringen met het coachen van deze jongeren door middel van een beroepsonderwijsprogramma en door hen toegang te geven tot de arbeidsmarkt.”

Duurzame toekomst
Randstad levert kosteloos een Nederlandse recruiter die de jongeren zal gaan werven. Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland: “Via ons partnerschap met Voluntary Service Overseas (VSO) bieden we waardevolle ondersteuning in ontwikkelingslanden op het gebied van recruitment in ontwikkelingslanden. Het recruiten van kansarme jongeren in Natal geeft ons de mogelijkheid om op een bijzondere manier iets positiefs te betekenen in het leven van mensen die dit het hardst nodig hebben.” Ook zal tijdelijk een beroepsopleidingscentrum in Arena das Dunas worden ingericht. Het project wordt gefinancierd door het AkzoNobelEducation Fund. “We dragen graag bij aan de ontwikkelingskansen door dit geweldige, unieke project in Natal te helpen financieren. Daarnaast zijn we van mening dat dit partnerschap past bij onze bedrijfsstrategie om een duurzame toekomst op te bouwen – niet alleen voor onze bedrijven, maar ook voor de samenlevingen waarin we actief zijn.”, zegt Jaap de Jong, directeur AkzoNobel Brazilië.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind