Kabinet zegt tien miljoen voor ebola-bestrijding toe

13 januari 2015

201412-SLE-05-lprEen consortium van 7 Nederlandse hulporganisaties krijgt 9,9 miljoen euro van de Nederlandse regering voor de bestrijding van ebola. Plan Nederland ontvangt daarvan €1.439.000. Minister
Ploumen heeft dit bekend gemaakt na haar bezoek afgelopen week aan Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Dit land is, net als buurlanden Liberia en Guinee, het zwaarst getroffen door de ebola-crisis die inmiddels aan bijna 8000 mensen het leven heeft gekost. Het gezamenlijke voorstel van de Nederlandse ngo’s omvat allerlei activiteiten op het gebied van preventie, voorlichting en behandeling.

Plan besteedt geld in Guinee

Plan is al lange tijd werkzaam in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Met de recente toezegging gaat Plan Nederland samen met Plan Guinee aan de slag in de districten Macenta en Guéckédou:

1. Openen van twee Community Care Centres (CCC’s). Deze centra werken als sluis voor inwoners van Guinee die ziekteverschijnselen vertonen. In het Community Care Centre worden ze onderzocht: wordt geen ebola vastgesteld dan wordt een certificaat overlegd waarmee de patiënten tot een regulier ziekenhuis worden toegelaten. Indien ebola is vastgesteld, worden ze naar een Ebola Treatment Unit gebracht. Plan bouwt de centra, faciliteert (aanschaf bedden, patiëntenvervoer etc.) en beheert ze. Unicef en het Rode Kruis verzorgt de behandeling van patiënten. Met de 2 centra bereikt Plan ruim 1900 mensen.201412-GIN-07-lpr

2. Verzorgen van water, sanitatie en hygiëne maatregelen om besmettingen te voorkomen. Installeren van 30 handwasfaciliteiten, aanschaf van 12 hygiënekits voor de CCC’s (1 kit/maand), basis hygiëne kits voor 4.200 huishoudens en beschermende kleding voor 42 gezondheidswerkers

3. Voorkomen van verdere verspreiding. Om verder verspreiding te voorkomen zet Plan in op voorlichtingscampagnes waar 298.000 mensen mee worden bereikt. Door middel van radiospotjes, brochures, posters etc. worden inwoners voorgelicht. Daarnaast worden 1.440 openbare bijeenkomsten georganiseerd en worden 100 vrijwilligers getraind om door-to-door voorlichting te geven.

Nederland is grote donor binnen de Europese Unie201412-SLE-02-lpr

Met de nieuwe bijdrage verhoogt het kabinet de bijdrage aan de bestrijding van de ebola epidemie tot meer dan 48 miljoen euro. Daarmee is Nederland de vierde donor binnen de Europese Unie. Dit bedrag staat nog los van de inzet van het marineschip Karel Doorman, dat de afgelopen maanden tweemaal volgeladen met hulpgoederen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee is gevaren.

Consortium van 7 Nederlandse NGO’s

Het voorstel voor het gezamenlijke project is gedaan door Cordaid, Oxfam Novib, Care Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes en ZOA en nauw afgestemd op de hulpbehoefte zoals die door de Verenigde Naties is vastgesteld.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind