Joyce Sylvester nieuwe voorzitter Samenwerkende Hulporganisaties

13 mei 2015

Joyce Sylvester is vanaf 20 mei 2015 de nieuwe voorzitter van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Sylvester is sinds 2003 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, waar zij deze zomer afscheid neemt. Sinds 2009 is ze Beeld perbericht landelijke actiedagwaarnemend burgemeester van Naarden.

Naast Sylvester is Michael Jongeneel, directeur van Triodos Investment Management, benoemd als penningmeester. Otto van der Harst, directeur communicatie van Aegon Nederland, is als extern communicatie expert benoemd tot bestuurslid.

“Als ergens een ramp gebeurt, moet er snel hulp komen. Het is goed dat daarbij organisaties snel en intensief met elkaar samenwerken. Ik zie er naar uit om een bijdrage te mogen leveren aan een goed verloop van nationale acties en om mijn bestuurlijke ervaring bij rampenmanagement te kunnen inzetten”, aldus Joyce Sylvester.

De aanstelling van de nieuwe bestuursleden zorgt dat er balans en externe inbreng binnen het bestuur van SHO komt. Dit versterkt de onafhankelijke besluitvorming over de financiering van levensreddend en wederopbouwwerk na rampen. Om de slagvaardigheid verder te vergroten gaat de SHO werken met een klein dagelijks bestuur van 6 mensen, de drie nieuwe bestuursleden en 3 directeuren van deelnemende hulporganisaties. Van het grotere algemeen bestuur maken alle directeuren van de 11 hulporganisaties achter de SHO deel uit.

Uitgangspunt van SHO blijft lage kosten, zodat zoveel mogelijk geld kan worden ingezet voor hulp. Bestuursleden werken onbezoldigd. De SHO heeft een klein team van 3 parttime medewerkers en een stand-by actieteam, roulerend geleid door één van de deelnemende hulporganisaties. Dat is op dit moment het Nederlandse Rode Kruis, dat de Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal leidt. Die actie is opnieuw opgeschaald, nadat het land gisteren opnieuw door een aardbeving werd getroffen. Tot op heden hebben mensen in Nederland 18,9 miljoen euro overgemaakt voor hulp in Nepal.

Actievoorzitter Gijs de Vries: “Giro555 is van ongekend belang voor de financiering van hulp aan slachtoffers van rampen in een tijd waarin het aantal rampen eerder toeneemt dan afneemt. Wereldwijd wordt dan ook met bewondering naar dit Nederlandse initiatief gekeken. In de 26 jaar dat Giro555 bestaat, zijn 41 nationale acties gehouden en is meer dan 800 miljoen euro ingezameld voor hulp na rampen. Met de nieuwe bestuursvorm ben ik ervan overtuigd dat we het vertrouwen van de Nederlandse bevolking ook in de toekomst kunnen blijven waarmaken.”

Met het aantreden van het nieuwe bestuur, neemt de SHO afscheid van de huidige voorzitter, René Grotenhuis, en de huidige Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Tineke Lodders Elfrich. “Wij zijn hen bijzonder erkentelijk voor hun inzet de afgelopen jaren”, zegt De Vries.

De aanstelling van het nieuwe bestuur vormt de afsluiting van een vernieuwingstraject dat de hulporganisaties achter Giro555 in 2013 begonnen. De veranderingen hebben als doel te zorgen dat Giro555 samen met het Nederlands publiek en de media krachtig nationale acties kan blijven voeren. De samenwerkende hulporganisaties vroegen daarvoor onder andere advies aan een externe commissie onder leiding van organisatiekundige, professor Pauline Meurs. Meer informatie over het vernieuwingstraject is te vinden op de website van de SHO, www.giro555.nl.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind