Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Jongeren ontwikkelen Nederlandse kindvriendelijke Sustainable Development Goals (SDG’s)

In september bepalen de lidstaten van de Verenigde Naties de definitieve inhoud van de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling voor de komende vijftien jaar. De SDG’s zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen en moeten over dertig jaar zijn gerealiseerd. Omdat deze doelen gaan over de leefwereld van mensen die nu kind en jong zijn, formuleerden jongeren in Nederland een Nederlandstalige kindvriendelijke versie van de SDG’s.

kindvriendelijke SDG'sEva Oskam, één van de Plan-jongerenlobbyisten van de Girls Rights Watch, overhandigde de kindvriendelijke Nederlandse versie van de SDG’s aan de heer Koen Davidse van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Davidse is ambassadeur Millenniumdoelen en post-2015 ontwikkelingsagenda.

 

Met deze actie vragen de jongeren aandacht voor de SDG’s en pleiten ervoor kinderen en jongeren te betrekken bij zowel de ontwikkeling van de nieuwe doelen als ook bij de uitvoering daarvan. Het is belangrijk dat regeringen kinderen in begrijpelijke taal informeren over de SDG’s en hen vragen naar hun mening. Kinderen hebben ook het recht te participeren volgens het kinderrechtenverdrag. Bovendien zijn de kinderen en jongeren van nu de volwassenen van 2030. Het gaat om de wereld waarin zij later leven. Als volwassenen zijn zij straks ook mede verantwoordelijk voor het realiseren van de SDG’s en het ter verantwoording roepen van hun overheden.

Deze Nederlandse kindvriendelijke vertaling geeft de eerste aanzet om de ontwikkelingsdoelen ook voor jongeren begrijpelijk te maken en hen te betrekken in het proces. De Girls Rights Watch benadrukt daarbij het belang van het voorgestelde SDG-doel 5 over gendergelijkheid. Blijvende investeringen in meisjes zijn immers essentieel om de bestaande rechtsongelijkheid en discriminatie aan te pakken en daarmee armoede de wereld uit te helpen. Investeren in meisjes is investeren in een nieuwe generatie.

Child Friendly Agencies Nederland

In navolging van een internationale beweging die startte in Latijns-Amerika waarbij jongeren een kindvriendelijke versie van de SDG’s eisen, hebben jongeren in Nederland na een brainstorm ook een Nederlandse versie gemaakt: De wereld die wij willen: een toekomst voor iedereen. Zij zijn daarbij ondersteund door de Child Friendly Agencies Nederland, een alliantie bestaande uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland en World Vision.

 

 

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.