Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Jonge Plan-afgevaardigden pleiten op VN-top voor onderwijs voor meisjes

De negen afgevaardigden van Plan bij de VN-top.
De negen afgevaardigden van Plan bij de VN-top.

Negen jonge afgevaardigden van Plan waren afgelopen week aanwezig bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de Sustainable Development Goals (SDG’s) in New York en troffen daar ook Michelle Obama, first lady van de Verenigde Staten. De Plan-afgevaardigden, meisjes uit Brazilië, Pakistan, Kenia en de Filipijnen, spraken hun wensen uit voor de toekomst en hoe de wereld eruit moet zien in 2030. Hun uitgangspunt was daarbij de situatie van meisjes wereldwijd.

Nurfahada (16) uit de Filipijnen, geflankeerd door Michelle Obama (links) en actrice Charlize Theron.
Nurfahada (16) uit de Filipijnen, geflankeerd door Michelle Obama (links) en actrice Charlize Theron.

Nurfahada (16) uit de Filipijnen vergezelde Michelle Obama naar het podium en hield een speech waarin ze pleitte voor onderwijs voor meisjes. “Ik spreek uit naam van alle meisjes als ik zeg dat we recht hebben op onderwijs. Goed onderwijs is dé manier om onze toekomst veilig te stellen.”

De afgelopen 15 jaar vonden weliswaar steeds meer kinderen de weg naar de schoolbanken, maar voor zo’n 62 miljoen meisjes blijft onderwijs nog steeds een toekomstdroom. Dat moet veranderen, want basisonderwijs is uitermate belangrijk, ook omdat het een voorwaarde is voor andere ontwikkelingsdoelen, zoals het terugdringen van armoede.

Vijf essentiële acties

De negen Plan-afgevaardigden overhandigen in New York een verklaring met vijf essentiële acties voor de toekomst:

  • beëindigen van misbruik van meisjes en vrouwen, inclusief kindhuwelijken
  • gratis kwaliteitsonderwijs voor jongens én meisjes
  • een halt aan alle soorten discriminatie van vrouwen en meisjes
  • het stoppen van geweld tegen meisjes en vrouwen, ook binnen het huishouden
  • meer participatie van meisjes en vrouwen op alle (politieke) beleidsniveaus

Sustainable Development Goals (SDG’s)

Tijdens de Algemene Vergadering in New York keurden 193 landen van de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) goed, een nieuwe set ontwikkelingsdoelen die de Millenniumdoelen opvolgen.

De SDG’s vormen de komende vijftien jaar de leidraad voor onder meer armoedebestrijding, het aanpakken van (gender)ongelijkheid, goed onderwijs voor iedereen en milieubescherming. Anders dan de Millenniumdoelen houden de SDG’s ook rekening met ecologische problemen en groeiende ongelijkheid. De SDG’s zijn daarmee ambitieuzer dan de Millenniumdoelen. Bovendien beperken de SDG’s zich niet tot ontwikkelingslanden, maar hebben een universeel karakter.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.