Internationale Vrouwendag: de meisjes van nu zijn de wonder women van morgen

4 maart 2016

Internationale Vrouwendag op 8 maart staat wereldwijd in het teken van de strijdbaarheid en gelijkheid van vrouwen, ook bij Plan. Want hoewel 50 procent van de wereldbevolking een vrouw is, verdienen vrouwen 10 procent van het wereldinkomen, doen zij 65 procent van het werk en hebben 1 procent van alle bezittingen. Reden genoeg voor de vrouwen van morgen om op Internationale Vrouwendag van zich te laten horen. Meisjes van over de hele wereld grijpen deze dag aan om te laten weten dat ieder meisje het recht heeft om een wonder woman te worden.

Ze zijn de leerkrachten, de leiders, de rolmodellen, de heldinnen van de toekomst: de meisjes met wie Plan werkt. Ze komen op voor hun rechten, spreken zich uit, inspireren anderen om mee te vechten voor verandering en maken de wereld zo elke dag een klein beetje beter.

Plan geeft meisjes de kans hun stem te laten horen en zeggenschap te krijgen over hun eigen leven. En meisjes grijpen die kans met beide handen aan. Ze doorbreken barrières en werken aan een wereld waarin de rechten van meisjes vanzelfsprekend zijn en onrechtvaardigheid wordt aangepakt.

Sterk en onafhankelijk worden

Internationale Vrouwendag: MishtiMishti (18) is zo’n meisje, zo’n wonder woman in de knop. Ze woont in een dorpje in Shariapur, Bangladesh en is een geboren voorvechter voor meisjesrechten. Ze is vastbesloten haar doel te bereiken: karateleraar worden. “Ik wil meisjes zelfverdediging leren en ze helpen sterk en onafhankelijk te worden. Als karateleraar kan ik helpen het geweld tegen vrouwen te stoppen en ook nog mijn eigen geld verdienen.”

Mishti ontdekte karate door het Girl Power-programma van Plan. Ze deed mee aan het trainingsprogramma en treedt nu op in straattheatervoorstellingen. Daarmee verdient ze wat geld. Een deel daarvan gaat naar haar familie, maar de rest spaart ze, zodat ze weer naar school kan.

Nooit meer hongerig gaan slapen

Internationale Vrouwendag: RoksanaAls dochter uit een arm Bengalees gezin weet Roksana (18) wat het betekent om ’s avonds hongerig te gaan slapen. Haar ouders wilden haar uithuwelijken toen ze net 16 was; dat betekende immers een mond minder om te voeden. Maar het lukte Roksana hen ervan te overtuigen dat het belangrijk was dat ze op school bleef. Niet veel later zag ze een advertentie van Plan in het kader van het Girl Power-programma: een opleiding tot oogartsassistent, kosteloos. Roksana gaf zich op en werd uitgekozen. Talent en hard werken deden de rest. Roksana werkt nu als oogheelkundig assistent in een kliniek en helpt haar familie de eindjes aan elkaar te knopen. En ze doet een vervolgopleiding aan de Open Universiteit.
“Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen; het heeft mijn leven veranderd”, zegt ze. “Plan’s trainingsprogramma’s geven zoveel meisjes als ik de kans om onafhankelijk te worden en op eigen benen te staan. We hoeven nooit meer hongerig te gaan slapen.”

Leven na Haiyan

Internationale Vrouwendag: CindieOrkaan Haiyan raasde op 8 november  2013 over de Filipijnen en liet een spoor van verwoesting achter. Cindie (15) maakte het mee. Haar familie behoorde tot de vele duizenden Filipijnse gezinnen die alles kwijtraakten in die verschrikkelijke paar uren. Geen wonder dat Cindie tijd nodig had om te herstellen, maar ze ging niet bij de pakken neerzitten. Via Plan sloot ze zich aan bij een groep jonge reporters die met nieuws, verhalen, foto’s en films verslag doen van hun leven na Haiyan. Inmiddels geeft ze les aan een nieuwe groep jonge verslaggevers. “Ik wil mijn leeftijdsgenoten – en vooral meisjes – aanmoedigen om nieuwe dingen te proberen; misschien ontdekken ze wel verborgen talenten. Ik wil ze laten zien dat een meisje net zo goed kan zijn als een jongen, in alles.”

Veiliger voor meisjes

Internationale Vrouwendag: DiarataDiarata (20) uit Senegal heeft een groot ideaal: haar land veiliger maken voor meisjes. “Ik woon in een buitenwijk van Dakar en zie daar zoveel armoede en geweld. Het is geen plek voor kinderen om gezond en veilig in op te groeien. En dan de meisjes en vrouwen. Het breekt mijn hart als ik het zoveelste verhaal hoor van een verschrikkelijke verkrachting.”

Vastbesloten hier iets aan te doen, trommelde Diarata een groepje vrienden op om samen te lobbyen bij het stadsbestuur voor veilige plekken in de stad, met bankjes en groen, waar kinderen en vrouwen zich veilig kunnen voelen.
Diarata’s initiatief is een succes, maar ze is nog lang niet tevreden. Met steun van Plan werkt ze aan een nationale code voor de rechten van kinderen. “Als die code wordt goedgekeurd en aangenomen, kan dat het leven veranderen van heel veel kinderen en jongeren in mijn land”, zegt ze trots. “Ik zie mezelf als een zakenvrouw, want ik doe een opleiding in management en ondernemerschap. Als ik klaar ben, wil ik een eigen bedrijf beginnen en kijken hoe ik ook daarmee andere meisjes kan helpen hun talenten te ontwikkelen en hun dromen waar te maken.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 25 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind