Indiase rechter verbiedt uitzending van documentaire over groepsverkrachting in Delhi

5 maart 2015

Protests In New Delhi Against Current Rape LawsVia de rechter heeft de Indiase politie gisteren een uitzendverbod afgedwongen van de documentaire India’s Daughter, over de verkrachtingszaak in Delhi die de wereld schokte. India’s Daughter reconstrueert het verhaal en de nasleep van de brute groepsverkrachting en dood van de 23-jarige student Jyoti Singh in een bus in Delhi eind 2012.

Documentairemaakster en Plan-ambassadeur Leslee Udwin is geschokt over de pogingen om de documentaire in de ban te doen, en daarmee haar gepassioneerde oproep voor grotere gelijkheid voor vrouwen en meisjes in India. Udwin werkte twee jaar aan de documentaire, waarin alle betrokkenen aan het woord worden gelaten, onder wie de ouders en vrienden van Jioty, een paar van haar inmiddels veroordeelde verkrachters en hun advocaten.

“Arabische Lente voor gendergelijkheid”

De gruwelijke verkrachting van Jioty ontketende wereldwijd een storm van protest en bracht in India duizenden vrouwen en meisjes op de been in massale demonstraties voor grotere gelijkheid en betere bescherming. Leslee Udwin: “Het was als een ‘Arabische Lente’ voor gendergelijkheid. Ongekende aantallen mannen en vrouwen trotseerden alle repressiemaatregelen van de overheid en gingen elke dag de straat op om te demonstreren voor de rechten van vrouwen en meisjes. En juist dát inspireerde me om de documentaire te maken.”

Een lesje leren

India’s Daughter legt de schrijnende tegenstellingen bloot in de attitudes ten aanzien van vrouwen en meisjes in de Indiase samenleving. Jioty en haar ouders vertegenwoordigen het nieuwe India, waarin Vader Singh en zijn vrouw hun land in Uttar Pradesh verkochten om hun dochter de kans te geven te studeren en Jyoti op weg was arts te worden. De traditionele krachten in de Indiase samenleving worden verwoord door de advocaten van de mannen die Jyoti hebben verkracht: “In onze cultuur is geen plaats voor vrouwen.” Een van de verkrachters wijt Jyoti’s verkrachting nog steeds aan het feit dat zij ’s avonds laat op straat was. Ze wilden Jyoti een lesje leren.

Grotere veiligheid in Indiase steden

India’s Daughter wordt op Wereldvrouwendag (8 maart) uitgezonden in onder meer Zwitserland, Noorwegen en Canada en was al eerder te zien op BBC4 in Engeland. In India is uitzending dus tot nader order verboden en dat lijkt een stap terug in vergelijking met tot nu toe geboekte resultaten ten aanzien van grotere gelijkheid van meisjes en vrouwen.
Plan blijft zich daarvoor inzetten, onder meer met een programma voor grotere veiligheid van meisjes in Indiase steden. In het kader van bewustwording en gedragsverandering spelen ook jongens en mannen daarin een belangrijke rol.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind