In Darfur zijn 4,4 miljoen vluchtelingen nog steeds afhankelijk van noodhulp

16 juni 2015

Het verzoek om uitlevering van de Sudanese president Omar al-Bashir door het Internationaal Strafhof heeft de humanitaire crisis in de Sudanese provincie Darfur weer onder de aandacht gebracht. Bashir, die wordt beschuldigd van genocide en oorlogsmisdaden in Darfur, was in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie, maar is inmiddels toch uit Zuid-Afrika vertrokken. Het langlopende conflict in Darfur heeft 2,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd, onder wie veel vrouwen en kinderen. Ruim 4,4 miljoen mensen zijn nog steeds afhankelijk van noodhulp.

Vluchtelingen in DarfurPlan steunt de vluchtelingen, in het Zamzam vluchtelingenkamp in Noord-Darfur en in de dorpen Tawila en Shangil Tobay waar veel vluchtelingen worden opgevangen.
Plan biedt hulp in de vorm van onder meer onderwijs, kindvriendelijke ruimtes, water en sanitaire voorzieningen.

Genadeloze hitte

“Het zijn vooral vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van deze crisis”, zegt Munier Mohammed, directeur van Plan in Sudan. “Er is onvoldoende onderdak en mensen moeten uren in de rij staan voor water. Veel jonge kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden worden ziek van de genadeloze hitte en de droge wind.”

Het aantal vluchtelingen neemt nog steeds toe. In samenwerking met onder andere Unicef, UNDP, UNHCR en Zweedse en Duitse hulporganisaties bouwt Plan gemeenschapsshelters om de vluchtelingen te beschermen tegen de brandende zon. Ook krijgen de vluchtelingen non-food-noodkits en tentzeilen. Deze humanitaire hulp bereikt tot nu toe ruim 79.200 mensen, onder wie 18.300 kinderen.

Het conflict in Darfur woedt al sinds 2003

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind