Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Imam El Hadj Zoumana vecht met Plan tegen meisjesbesnijdenis in Mali

Imam El Hadj ZoumanaNaar schatting lopen zo’n 30 miljoen meisjes in de komende tien jaar een groot risico om levenslang verminkt te raken door besnijdenis, ondanks lokale en nationale wetgeving die besnijdenis verbiedt. In Afrika alleen al leven meer dan 100 miljoen meisjes en vrouwen dagelijks met de gevolgen van deze schadelijke traditie, die nog altijd diep geworteld is in de cultuur. Plan vecht in onder meer Mali en Guinée-Bissau al jaren tegen meisjesbesnijdenis en betrekt daar de hele gemeenschap bij.

In Tingolé, Mali, is imam El Hadj Zoumana sinds vier jaar een bevlogen voorvechter voor het afschaffen van meisjesbesnijdenis. “Ik bezocht een informatiebijeenkomst van Plan en realiseerde me daar voor het eerst hoe verschrikkelijk besnijdenis is voor meisjes en vrouwen. Ter plekke nam ik me voor er alles aan te doen om dit te stoppen.”

Belangrijkste wapens

Bewustwording en voorlichting over de gezondheidsrisico’s van besnijdenis zijn de belangrijkste wapens in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Plan voert publiekscampagnes en organiseert voorlichtingsbijeenkomsten om de ideeën en aannames over meisjesbesnijdenis te veranderen. Plan betrekt daarbij ook religieuze leiders, dorpshoofden en de traditionele vroedvrouwen die de besnijdenissen uitvoeren. Voor hen zoekt Plan alternatieve bronnen van inkomsten.
Ook lobbyt Plan bij nationale en lokale politici voor (betere) wetgeving tegen meisjesbesnijdenis.

Gebod

De rol van religieuze leiders als imam El Hadj Zoumana bij het aanpakken van meisjesbesnijdenis is des te groter, omdat besnijdenis vaak geldt als religieus gebod. Ten onrechte, benadrukt de imam. “De mensen in mijn dorp wilden eerst niet eens over besnijdenis praten en al helemaal niet over het afschaffen daarvan. Ik organiseerde een discussie met de raad van ouderen, maar zij bleven volhouden dat de islam besnijdenis voorschrijft. Er was een menselijk drama nodig om dit te veranderen: een meisje stierf door een ernstige bloeding na haar besnijdenis. Toen wilden de mensen wel naar me luisteren.”

Mede dankzij de inspanningen van imam El Hadj Zoumana zijn in Tingolé en in 12 omringende dorpen vrouwengroepen en kindergroepen gemobiliseerd die besnijdenis bespreekbaar maken en campagne voeren voor afschaffing. De imam: “Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat er de afgelopen twee jaar geen enkele besnijdenis heeft plaatsgevonden in Tingolé. Ik hoop dat dit zo blijft en dat geen enkel meisje uit mijn dorp ooit nog wordt besneden.”

Lees hier meer verhalen over mannen die strijden tegen meisjesbesnijdenis!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.