Hulp voor kinderen na overstromingen in Zuidwest Kenia

8 mei 2013

08 mei 2013

Homa Bay County in Zuidwest Kenia is getroffen door ernstige overstromingen. Naar schatting 1.500 volwassenen en 2.000 schoolkinderen zijn getroffen door de ramp. De schade is enorm. Door de storm en aanhoudende stortregens veranderden kalme beken en rivieren in razende watermassa’s die alles meesleurden: huizen en scholen, vee en delen van de oogst. Plan zorgt voor noodhulp in het rampgebied.

“De regentijd begon als altijd”, vertelt een geschrokken schoolhoofd in Homa Bay County.“Maar toen stak een verschrikkelijke storm op. Ik heb me uren en uren schuil gehouden en toen de regen eindelijk stopte, was het dak van mijn keuken afgerukt.”

Veel families verloren hun huis in de storm en hebben tijdelijk onderdak gevonden bij familie of in schoolgebouwen. Als die niet ook zijn beschadigd, tenminste. Veel schoolgebouwen verloren hun dak en daardoor hun onderwijsmateriaal. Duizenden schoolboeken, pennen, potloden en schriften zijn onbruikbaar of helemaal verdwenen en latrineblokken zijn ingestort. Veel scholen hebben de lessen tot nader order opgeschort.

Voedselpakketten
In nauwe samenwerking met het rampenteam van de districtsautoriteiten, heeft Plan een noodhulpprogramma in gang gezet. Plan zorgt voor voedselpakketten met maïs, bonen en kookolie, muskietennetten en waterzuiveringskits, om te voorkomen dat door vervuild water veroorzaakte epidemieën uitbreken. Want drinkwaterbronnen zijn besmet geraakt door ingestorte latrineblokken en overstroomde wc’s.

Plan ziet er ook op toe dat de getroffen scholen nieuwe boeken en ander educatief materiaal krijgen, zodat de lessen zo snel mogelijk weer van start kunnen. Bovendien treft Plan voorbereidingen om de kinderen in het rampgebied psychosociale hulp te bieden.

Plan in Kenia
Plan werkt sinds 1982 in Kenia, onder meer aan goed gezondheidszorg, HIV/aids-preventie, goed onderwijs en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind