Honger dreigt voor miljoenen in Zuid-Sudan

Meer dan drie miljoen mensen in Zuid-Sudan worden bedreigd met hongersnood als er niet snel een oplossing komt voor de aanhoudende strijd tussen de troepen van president Salva Biir en de milities van voormalig vice-president Riek Machar. Bijna 900.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld. In de vluchtelingenkampen helpt Plan duizenden kinderen en hun familie, onder meer met voedsel, water.

Gerelateerd2 bij resultaten noodhulp in Zuid-Sudan  201402-UGA-178-lprTerwijl de omvang van de vluchtelingenstroom dagelijks toeneemt, dreigt nu ook honger.
“In maart en april verwachten we de seizoensregens”, vertelt Roland Angerer, Plan-directeur in Zuid-Sudan. “Als de mensen dan niet terug kunnen naar hun akkers om te zaaien, is er straks geen oogst en geen voedsel.”

Zorgen
Plan maakt zich vooral zorgen over de situatie van kinderen en vrouwen in het bloedige conflict. Met name in Awerial zijn de omstandigheden verschrikkelijk. Dagelijks arriveren hier vele honderden families die zijn gevlucht voor de gevechten in Bor, in Jonglei State.
Ook in Awerial werkt een noodhulpteam van Plan. Samen met andere hulporganisaties zorgen ze voor voedsel, water en sanitaire voorzieningen. Plan richt ook plekken in waar de kinderen les krijgen en psychosociale steun. Angerer: “Veel kinderen zijn hun ouders in de chaos kwijtgeraakt. Ze zijn alleen en weerloos en kwetsbaar voor misbruik en kinderhandel.”

Ondertussen toont de internationale gemeenschap nauwelijks belangstelling voor de situatie in Zuid-Sudan, constateert Angerer. “Maar de mensen hebben nu meer dan ooit onze hulp nodig. We mogen hun niet vergeten!”

Help de vluchtelingen uit Zuid-Sudan!