Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Haïti vijf jaar na de aardbeving: investeringen blijven nodig

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag vlakbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim 220.000 mensen kwamen om het leven en 3,5 miljoen Haïtianen werden getroffen door de ramp, die het armste land van het westelijk halfrond reduceerde tot een berg puin. Tussen toen en nu zijn er bergen verzet en is er veel verbeterd. Maar investeringen blijven nodig, vooral in kinderen en jongeren.

haiti-general-infographic-hprIn de straten van Port-au-Prince, en overal elders in het land, zijn de ruim 19 miljoen kubieke meters puin eindelijk opgeruimd. Meer dan een miljoen mensen die door de aardbeving dakloos waren geworden, hebben na jaren in een opvangkamp inmiddels een woning toegewezen gekregen. Wegen zijn hersteld en voor het eerst geasfalteerd, huizen zijn gerepareerd en het aantal kleine bedrijfjes is verdubbeld. En er gaan meer kinderen naar school dan ooit eerder in de Haïtiaanse geschiedenis. Vijf jaar na die rampzalige dag in januari toont Haïti een nieuw gezicht.

Frontlinies

Plan stond meteen na de ramp in de frontlinies om noodhulp te bieden, samen met de Haïtiaanse overheid, VN-organisaties en talloze andere hulporganisaties. Plan richtte zich vooral op noodhulp in de opvangkampen, het inrichten van kindvriendelijke ruimtes, psychosociale zorg en herstel van het onderwijs. Maar bij alle resultaten die zijn geboekt, blijft Haïti en arm land, met een fragiel onderwijssysteem, slechte en dure gezondheidszorg en hoge werkloosheid. Investeringen blijven dus nodig om de armoedespiraal te doorbreken en Haïti minder kwetsbaar te maken voor rampen.

Zelfvertrouwen

Plan blijft dus investeren in de kinderen en jongeren van Haïti, bijvoorbeeld door het opzetten van meisjesclubs in het kader van een programma voor empowerment en inkomensverbetering voor jonge vrouwen. In deze clubs leren de meisjes een vak en doen bovendien belangrijke sociale vaardigheden op die bijdragen aan hun zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Eva (27) heeft er veel baat bij gehad. “Ik heb in de aardbeving veel familie en vrienden verloren. Ik was in 2010 een kwetsbare en afhankelijke vrouw. Maar ik heb geleerd dat ik onafhankelijk kan zijn en mijn eigen geld kan verdienen. Ik voel me sterk.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.