Haiti 2 jaar na de aardbeving

Op 12 januari 2010, nu 2 jaar geleden, verwoestte een aardbeving Haïti. Plan hielp de kinderen en hun gemeenschappen meteen na de ramp en is er nog steeds actief.

Plan is al meer dan 40 jaar in Haïti aanwezig en heeft projecten lopen in Beudet, Cayes-Jacmel, Croix-des-Bouquets, Dolney, Fort-Liberté, Frères, Jacmel, Lavallée, Ouanaminthe en Trou-du-Nord.
De belangrijkste resultaten van de afgelopen 2 jaar:

  • 31.000 kinderen konden terug naar school (zoals David van het verhaal hier onder))
  • Er werden 257 klaslokalen gebouwd in Jacmel en Croix-des-Bouquets
  • 14.000 mensen, waarvan 12.000 kinderen, kregen psycho-sociale bijstand
  • 36.000 mensen bezorgden we werk zodat ze hun gezinnen kunnen onderhouden
  • 22.000 slachtoffers kregen direct na de aardbeving tenten en andere levensnoodzakelijke dingen
  • Als antwoord op de cholera-epidemie, bereikten we 40.000 mensen

David doet het weer goed op school
Net als duizenden andere kinderen in Haïti kan David kan weer naar school nu Plan ruim 250 tijdelijke klaslokalen heeft gebouwd. Davids resultaten zijn sindsdien met sprongen vooruit gegaan. “Ik ben totaal verrast”, zegt zijn leraar Jean Jude Saint Surin. “Dit had ik niet verwacht.”

David is 10. Hij is de oudste van zes kinderen en woont met zijn familie in de buurt van Croix-des-Bouquets. Hij loopt elke dag een half uur naar de ‘Ecole Bon Samaritan’, waar hij op school zit. De school kreeg onlangs met financiële steun van Plan Nederland vier tijdelijke klaslokalen. De lokalen zijn bestand tegen aardbevingen en orkanen en kunnen 15 jaar blijven staan.

“Door de aardbeving was de school helemaal ingestort”, vertelt David, die zonder het dagelijks ritme van school erg ging piekeren. “Ik was heel bang na de aardbeving en wist niet hoe het nou allemaal nog zou kunnen goedkomen . Maar nu sta ik hier in ons mooie nieuwe klaslokaal. Ze hebben gezegd dat dit lokaal tegen een aardbeving kan. Dat is fijn, want dan ben ik niet meer zo bang.”

Saint Surin, David’s leraar, bevestigt dat de veilige leeromgeving een positieve invloed heeft op de schoolresultaten van de kinderen. Hij is onder de indruk van David’s inzet, met name voor biologie.

David: “Over 9 jaar ben ik klaar met mijn middelbare school. Daarna wil ik dokter worden.”
Volgens Saint Surin zou hij best wel eens een hele goede kunnen worden.

Na de aardbeving op 12 januari 2010 is Plan gastdeelnemer geweest van de SHO, kijk hier wat er tot nu toe met het geld is gebeurd dat door de samenwerkende hulporganisaties (Giro 555) is opgehaald.