Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Grote zorgen in Oost-Samar, in de Filipijnen

Filipijnen Oost-Samar2201311-PHL-205-scrOliver en zijn drie zussen schuilen voor nog een stortbui in de ruïnes van wat eens hun dorp was in Barangai, Oost-Samar in de Filipijnen. 
Hun huis is zo goed als verdwenen, met de grond gelijk gemaakt door de orkaan. Ze proberen droog te blijven onder een schuin hangend afdak, maar het water lekt door een gat.

Oliver en zijn zussen weten dat ze geluk hebben gehad. 22 mensen uit hun dorp zijn gestorven, 12 van hen zijn kinderen. Olivers zusje Nicola (8) schenkt een bekertje water in. Ze gebruikt de water- en sanitatiekit van Plan. Het is een kleine, maar essentiële maatregel om schoon en veilig water te gebruiken. Zo blijven gevaarlijke ziektes op afstand.

Alle huizen verwoest, op een na
De familie van Oliver en Nicola zijn samen met honderden andere bewoners gevlucht toen de orkaan werd aangekondigd. Ze gingen naar een kleine heuvel waar een evacuatiecentrum is opgezet. Hier wachtten ze tot Haiyan was uitgeraasd. Toen ze terugkeerden naar hun dorp waren alle huizen verwoest, op een na.

Zorgen
‘’Ik kon niet stoppen met huilen’’ zegt Nicola’s moeder Davina.
Ze maakt zich zorgen over geld, over eten en over goed onderdak. En over de gevolgen voor de kinderen. Over hun veiligheid. “Er zijn zoveel nieuwe mensen in het dorp. Ik ken ze niet. Ik weet niet wat ze hier komen doen. En hoe moet het met de opleiding van de kinderen? Mijn oudste dochter, Mary-Dell van 16, was net begonnen met de middelbare school. We kunnen ons dat nu niet meer veroorloven, nu we hier niks meer hebben.’’
Davina’s man verzamelt hout. Hij is boer, maar de rijst en kokos die hij verbouwde zijn allemaal vernietigd.

Noodhulp coördineren
Plan biedt noodhulp in Barangai. Blauw tentzeil wordt overal uitgedeeld. Daarmee en met de spullen die ze kunnen vinden, of improviserend met de resten van hun oude huis, maken de mensen een voorlopige schuilplaats. Maar stevig zijn deze onderkomens niet.

Wilmar Canto, de viceburgemeester van het dorp, onderhoudt goed contact met Plan om de noodhulp te coördineren. Samen rijden ze op een motor langs de kust. Ze bespreken wat er nodig is om het dorp te helpen. De distributie van noodpakketten, de bouw van tijdelijke onderkomens en, heel voorzichtig kijkend naar de toekomst, hoeveel geld er nodig is voor wederopbouw. ‘’We zijn heel dankbaar voor alles wat er tot nu toe is gedaan”, zegt Candido. “Er is zoveel nodig voor de mensen hier. Ik wil niet dat ze vergeten worden.’’

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.