Groot tekort aan drinkwater in Indonesië

Dit jaar sloeg het weerfenomeen El Niño extreem hard toe. Latijns-Amerika werd getroffen door hevige regenval en overstromingen, Afrika en Azië door ernstige droogte. In Indonesië heeft dat geleid tot een groot tekort aan drinkwater, wat vooral kinderen bijzonder kwetsbaar maakt. In de geteisterde dorpen distribueert Plan dagelijks 5.000 liter water.

201604-IDN-05-scrDoordat er geen regen valt, zijn de waterputten van de mensen uitgedroogd”, zegt Nasrus Syukroni, noodhulpexpert van Plan in Indonesië. “Ook de vijvers zijn ondiep en modderig.”

Mensen werden gedwongen om met vervuild water te koken, waardoor 10.000 kinderen ziek dreigden te worden.”

“Ik ben blij dat ik geen water meer hoef te drinken uit de vijvers”, vertelt Lenti, een meisje van 10 uit de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara, waar Plan watertanks heeft geplaatst.

Uitbraak van ziektes vermijden

Het water dat Plan verdeelt is om te drinken en om mee te koken. De mensen hebben uiteraard ook andere noden, maar Plan wil nu in de eerste plaats vermijden dat er ziektes uitbreken. En de positieve impact is al zichtbaar.

“We wisten dat we ziek konden worden, maar schoon water was er niet. We hadden geen keuze”, zegt Amandus, een dorpsgenoot van Lenti. “Of we moesten elke dag water kopen voor 20.000 Indonesische roepies (1,50 euro) voor 500 liter. Dat is veel geld voor ons. Gelukkig krijgen we nu water via Plan.”